Kynutý koláč s mákem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kynutý koláč s mákem
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 51801 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
0,5 polévková lžíce | Citronová kůra |
80 g | Cukr moučkový |
42 g | Droždí |
80 g | Džem višňový |
100 g | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko plnotučné |
500 g | Mouka pšeničná hladká |
2 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Na nádivku | |
---|---|
100 g | Hera |
500 g | Mák mletý |
1 l | Mléko polotučné |
2 ks | Vejce slepičí |
Na drobenku | |
160 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
200 g | Máslo čerstvé |
300 g | Mouka polohrubá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 104g |
---|---|
Cholesterol | 202,7mg |
Draslík | 874,7mg |
Vláknina | 38g |
Vitamín A | 141,5mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,7mg |
Vitamín E | 5,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 272,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr moučkový, Droždí, Sůl, Vejce slepičí, Vejce slepičí, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem višňový, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká, Hera, Mák mletý, Mléko polotučné, Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kynutý koláč s mákem postup přípravy receptu:
1 | Do mouky, kterou prosejeme do mísy, uděláme důlek a nadrobíme do něj droždí, přidáme 1/2 lžíce cukru a přilijeme 2 lžíce vlažného mléka. Směs v důlku promícháme a necháme vykynout. Máslo rozpustíme, promícháme se zbylým mlékem a vejcem. K mouce po vykynutí droždí přidáme citronovou kůru, zbylý cukr, sůl a máslovou směs. Vše dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout. |
2 | V mezičase připravíme makovou náplň a máslovou drobenku. Na nádivku v hrnci svaříme a za stálého míchání v něm vaříme alespoň pět minut mletý mák, který dalších dvacet minut necháme v mléce nasáknout. Poté zbylé mléko slijeme a vmícháme rozšlehaná vejce a rozpuštěnou Heru a dobře promícháme. |
3 | Drobenku připravíme smícháním mouky, cukru a vanilkového cukru. Do směsi zapracujeme máslo tak, aby se hmota drobila. |
4 | Vykynuté těsto rozválíme na placku velikosti plechu, vložíme na plech s pečicím papírem a těsto propícháme vidličkou. Těsto potřeme džemem, makovou nádivkou a posypeme drobenkou. Zhruba 35 minut pečeme v mírně předehřáté troubě. |