Kynuté buchtičky s vanilkovým šodó pro celiatiky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kynuté buchtičky s vanilkovým šodó pro celiatiky
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 51829 |
Ingredience
Buchtičky | |
---|---|
1 kávová lžička | Citronová kůra |
50 g | Cukr krystal |
20 g | Droždí sušené |
250 ml | Mléko polotučné |
250 g | Mouka bezlepková Mantler |
55 ml | Olej stolní |
1 kávová lžička | Šťáva citrónová |
2 g | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Vanilkový krém | |
100 g | Cukr krystal |
20 g | Cukr vanilka |
1 l | Mléko polotučné |
37 g | Pudinkový prášek - vanilkový |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 101g |
---|---|
Cholesterol | 409,2mg |
Draslík | 84,3mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 433,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,0mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krystal, Droždí sušené, Olej stolní, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krystal, Pudinkový prášek - vanilkový, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka bezlepková Mantler, Šťáva citrónová, Cukr vanilka, Mléko polotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kynuté buchtičky s vanilkovým šodó pro celiatiky postup přípravy receptu:
1 | Buchtičky: začneme přípravou kvásku. Ve vlažném mléce rozmícháme droždí a cukr, necháme na teplém místě vzkypět. Do vzešlého kvásku přidáme špetu soli, olej, citrónovou šťávu, citrónovou kůru a přidáváme bezlepkovou mouku (za stálého prohnětávání). Těsto propracujeme do hladka. Vyválíme silnější váleček na pomoučeném vále, nožem z válečku nakrájíme špalíčky, narovnáme je těsně vedle sebe do hlubšího pekáče, vyloženého pečicím papírem. Při skládání těstových špalíčků na pekáč vedle sebe potřeme každou řadu buchtiček olejem, abychom je po upečení snadněji oddělili od sebe. Buchtičky pečeme asi 25 minut v troubě, předehřáté na 180°C. Tento sladký pokrm připravujme především dětem, podáváme ho teplý (nejčastěji jako oběd). |
2 | Vanilkový krém: Cukr vymícháme se žloutky do pěny. Z celkového množství použitého mléka odměříme hrneček, v něm rozmícháme dohladka pudinkový prášek a vanilkový cukr. Mléko s pudinkem vlijeme do zbytku mléka, dále přidáme do mléka vmíchanou žloutkovou pěnu. Krém mícháme na mírném ohni do zhoustnutí, připravujeme těsně před servírováním, aby neztuhl. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Do vanilkového krému můžeme přidat kapku rumu na ochucení.