Knedle z bramborového těsta s povidly, tvarohem a perníkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Knedle z bramborového těsta s povidly, tvarohem a perníkem
Knedle z bramborového těsta s povidly, tvarohem a perníkem
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 51840 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
1 kávová lžička | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Těsto | |
---|---|
500 g | Brambory vařené ve slupce |
40 g | Máslo čerstvé |
160 g | Mouka pšeničná hrubá |
230 g | Povidla švestková |
2 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Na ozdobení | |
4 polévková lžíce | Cukr moučkový |
120 g | Máslo čerstvé |
150 g | Perník |
250 g | Tvaroh tvrdý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 66g |
---|---|
Cholesterol | 170,7mg |
Draslík | 547,9mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,5mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 53,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Voda pitná, Brambory vařené ve slupce, Sůl, Vejce slepičí, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Povidla švestková, Máslo čerstvé, Perník, Tvaroh tvrdý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Knedle z bramborového těsta s povidly, tvarohem a perníkem postup přípravy receptu:
1 | Uvařené teplé brambory ve slupce oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přisypeme k nim hrubou mouku, máslo, sůl a vejce. Těsto dobře zpracujeme a dáme na pomoučený vál. Znovu ho dobře propracujeme, podle potřeby můžeme přidat trošku mouky. Těsto se nesmí lepit. Vyválíme z něj placku silnou asi 6 mm. Nakrájíme čtverce velké asi 8 x 8 cm. Do středu každého čtverečku dáme lžičku švestkových povidel. Každý čtvereček zabalíme a utvoříme z nich kulaté knedlíky. |
2 | V hrnci přivedeme k varu 2 litry vody s 1 lžičkou soli. Knedlíky opatrně naházíme do vroucí vody, promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je asi 8-10 minut. |
3 | Uvařené knedlíky rozdělíme na talíře, posypeme tvarohem, práškovým cukrem, nastrouhaným perníkem a každou porci polijeme rozpuštěným máslem (120 g). |