Chodské ovocné knedlíky sypané mákem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 33 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chodské ovocné knedlíky sypané mákem
Chodské ovocné knedlíky sypané mákem
Celkový čas: | 33 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 8 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 51841 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
100 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Těsto | |
---|---|
300 g | Brambory vařené ve slupce |
0,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 dl | Mléko polotučné |
120 g | Mouka pšeničná hrubá |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 kg | Švestky |
2 ks | Vejce slepičí |
Na posypání | |
4 polévková lžíce | Cukr moučkový |
2 ks | Cukr vanilka |
8 polévková lžíce | Mák - semena |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 70g |
---|---|
Cholesterol | 158,2mg |
Draslík | 895,1mg |
Vláknina | 22g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,9mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 38,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Voda pitná, Brambory vařené ve slupce, Sůl, Švestky, Vejce slepičí, Cukr moučkový, Mák - semena mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hrubá, Cukr vanilka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chodské ovocné knedlíky sypané mákem postup přípravy receptu:
1 | Mák jemně pomeleme a smícháme s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Nečervavé zralé švestky omyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat. |
2 | Ještě teplé uvařené brambory ve slupce oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přidáme rozehřáté máslo, mléko, sůl, vejce a hrubou mouku. Těsto v míse zpracujeme, dáme na pomoučený vál a znovu ho rukama uhněteme. Podle potřeby můžeme přidat mouku, protože se nesmí lepit. Vyválíme váleček o průměru asi 6 cm. Nakrájíme jej na dílky široké asi 2 cm. Do středu každého dílku vložíme švestku a dobře ji zabalíme. |
3 | V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody s 1 lžičkou soli. Knedlíky opatrně vhazujeme do vroucí vody, promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je asi 6-8 minut. |
4 | Uvařené knedlíky rozdělíme na talíře, posypeme připraveným mákem, každou porci polijeme rozpuštěným máslem a hned podáváme. |
Poznámka
Na omaštění můžeme místo másla použít dobré domácí vyškvařené sádlo. Švestky můžeme nahradit například meruňkami.