Fíkový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Fíkový koláč
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | Jamie Oliver |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 51888 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Koláč | |
---|---|
300 g | Fíky čerstvé |
30 g | Pomerančová kůra |
40 ml | Sirup cukrový |
20 g | Tuk |
10 g | Tymián čerstvý |
Těsto | |
20 g | Citronová kůra |
100 g | Cukr vanilka |
130 g | Máslo čerstvé |
30 ml | Mléko polotučné |
260 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Krém | |
260 g | Cukr krupice |
30 ml | Grappa |
280 g | Mandle mleté |
260 g | Máslo čerstvé |
60 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 46g |
---|---|
Cholesterol | 172,1mg |
Draslík | 326,3mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,4mg |
Vitamín E | 7,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 45,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Fíky čerstvé, Pomerančová kůra, Sirup cukrový, Tuk, Tymián čerstvý, Citronová kůra, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krupice, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Grappa, Mandle mleté, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Fíkový koláč postup přípravy receptu:
1 | Krém: V míse smícháme mleté mandle s moukou, přimícháme vyšlehané máslo, cukr, rozšlehaná vejce, grappu a vymícháme hladký krém. Dáme do lednice ztuhnout. |
2 | Těsto: Do mísy vložíme měkké máslo, žloutky, přisypeme vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru, mouku, špetku soli a vypracujeme těsto. Přilijeme mléko, zapracujeme do těsta, které necháme v lednici hodinu uležet. |
3 | Těsto vyválíme, vložíme do tukem vymaštěné formy a dáme na hodinu do mrazáku. Formu s těstem vložíme do silně vyhřáté trouby a pečeme 12 až 15 minut. |
4 | Čerstvé fíky nahoře nařízneme do kříže a zespoda zmáčkneme, aby se rozevřely. |
5 | Ztuhlým krémem potřeme rovnoměrně předpečené těsto, do krému vmáčkneme fíky, pokapeme sirupem, posypeme lístky tymiánu, strouhanou pomerančovou kůrou, koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 40 minut. |
6 | Upečený koláč nacháme vychladnout, naporcujeme a podáváme. |