Shaffhausenský koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Shaffhausenský koláč
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | mull |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 51937 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
30 ml | Citronová šťáva |
50 g | Cukr skořicový |
750 g | Jablka |
100 g | Mandle |
160 g | Máslo čerstvé |
250 g | Mouka polohrubá |
40 ml | Voda pitná |
Na krém | |
---|---|
40 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
10 g | Maizena - kukuřičný škrob |
50 g | Máslo čerstvé |
3 dl | Smetana 12% (konzumní) |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 123,2mg |
Draslík | 174,5mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,0mg |
Vitamín E | 2,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 45,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Jablka, Mandle, Voda pitná, Cukr krupice, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr skořicový, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Cukr vanilka, Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Shaffhausenský koláč postup přípravy receptu:
1 | Na vále smícháme mouku s máslem a vypracujeme drobenku. Postupně přiléváme vodu a hněteme těsto do hladka. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici 1 hodinu odpočinout. |
2 | Z odpočinutého těsta vyválíme plát, který rozložíme do dortové formy, posypeme nasekanými mandlemi a kostičkami z oloupaných, nakrájených jablek pokapaných citronovou šťávou. Nakonec vše zalijeme 30 g rozpuštěného másla a pečeme 15 minut ve středně vyhřáté troubě. Bohatě posypeme skořicovým cukrem a pečeme dalších 10 minut. Zatím v rendlíku rozpustíme máslo, vmícháme do něj maizenu a krátce povaříme, už odstavené zalijeme smetanou a důkladně rozmícháme. Zvlášť utřeme do pěny vejce a žloutek s cukrem a vanilkovým cukrem a postupně všleháme máslovou směs. Krém nalijeme na upečený koláč a rozetřeme. Podáváme vychlazené. |
Poznámka
Těsto se musí nechat 1 hodinu odpočinout v chladnu.