Rýžový dezert s čokoládou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýžový dezert s čokoládou
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Jamie Oliver |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 51943 |
Kategorie: | Dezerty a moučníky |
Ingredience
100 g | Čokoláda na vaření |
60 g | Cukr krupice |
60 g | Cukr vanilka |
150 g | Kandované ovoce |
30 g | Máslo čerstvé |
700 ml | Mléko polotučné |
100 g | Pistácie |
150 g | Rýže Arborio |
500 g | Smetana 33% (šlehačka) |
4 ks | Vejce slepičí |
150 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 56g |
---|---|
Cholesterol | 204,7mg |
Draslík | 191,0mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,7mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kandované ovoce, Pistácie, Vejce slepičí, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoláda na vaření, Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Rýže Arborio, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rýžový dezert s čokoládou postup přípravy receptu:
1 | V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme rýži a vanilkový cukr, promícháme, přilijeme víno, necháme téměř odpařit, zalijeme mlékem, zmírníme oheň a velmi zvolna za častého míchámí vaříme 18-20 minut. Hrnec odstavíme a necháme vychladnout. |
2 | Do mísy rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků, žloutky necháme v míse a z bílků vyšleháme sníh. Ke žloutkům přisypeme cukr a dobře rozmícháme. Postupně přimícháme vyšlehanou smetanu a sníh z bílků, přidáme kandované ovoce, strouhanou čokoládu, posekané pistáciové oříšky a nakonec opatrně přimícháme vychladlou rýžovou směs. Mísu zakryjeme alobalem a vložíme na 3 hodiny do mrazáku. |
3 | Dezert můžeme naporcovat jako zmrzlinu nebo postavit doprostřed stolu a každý strávník se obslouží sám. |