Vepřové s křemeňáky a hráškem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřové s křemeňáky a hráškem
Vepřové s křemeňáky a hráškem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 51993 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Cibule |
200 g | Houby čerstvé |
6 polévková lžíce | Hrášek |
1,5 kávová lžička | Kmín celý |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
3 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
100 g | Slanina vepřová |
4 polévková lžíce | Smetana 16% (pochoutková) |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
600 g | Vepřová plec |
1,5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 135,5mg |
Draslík | 898,7mg |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 215,5mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Hrášek, Kmín celý, Sádlo škvařené, Slanina vepřová, Sůl, Vepřová plec, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Pepř 4 barev, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřové s křemeňáky a hráškem postup přípravy receptu:
1 | Vepřovou plec omyjme, osušíme, nakrájíme na větší kousky tak, že na každou porci počítáme se 4 kousky masa. Maso osolíme, posypeme kmínem a rozdrceným pepřem 4 barev. Očistíme cibule, houby - křemenáky (s červenými hlavičkami) a pokrájíme je na plátky. Vyšší slaninu nakrájíme na plátky. |
2 | V pekáči rozpustíme sádlo, položíme na něj maso, obložíme je cibulí, houbami a plátky slaniny. Ještě maso podlijeme 3 dl vody, pekáč zakryjeme a dáme do předehřáté trouby. Pečeme a dusíme zároveň přibližně 35 minut při 220°C - 250°C. Během té doby maso často poléváme výpekem a otáčíme. Plátky slaniny se snažíme mít na mase, aby se vyškvařily. |
3 | Ke konci pečení přidáme k masu mražený zelený hrášek. Poklici odkryjeme, podle potřeby přilijeme 1-1.5 dl vody a maso dopečeme, až má zlatou kůrku. Nakonec do výpeku přimícháme 3-4 lžíce smetany a podáváme. |
Poznámka
K vepřovému masu s houbami a hráškem podáváme podle chuti vařené brambory, rýži nebo chléb.