Květáková polévka jemná - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Květáková polévka jemná
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 140 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 52 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
300 g | Celer bulvový |
200 g | Kosti hovězí řídké |
700 g | Květák |
70 g | Máslo čerstvé |
300 ml | Mléko polotučné |
70 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g | Mrkev kořen |
30 g | Petržel kořen |
10 g | Petržel - nať |
7 g | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 27,0mg |
Draslík | 360,1mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 40,5mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Květák, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kosti hovězí řídké, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Květáková polévka jemná postup přípravy receptu:
1 | Květák pečlivě opláchneme a rozebereme na menší růžičky, zalijeme 2/5 dávky vody, uvaříme doměkka a prolisujeme. |
2 | Dobře omyté a rozsekané kosti vložíme do hrnce, zalijeme zbylou dávkou vody, mírně osolíme a vaříme zvolna nejméně 2 hodiny. |
3 | Potom do vývaru přidáme očištěnou, opláchnutou kořenovou zeleninu, nakrájenou na tenčí plátky. Uvaříme doměkka a scedíme. |
4 | Dávku prosáté mouky za občasného míchání na sucho opražíme a poté ji za stálého prošlehávání metlou zalijeme vlažným vývarem z kostí a zeleniny a zbylým odvarem z květáku. |
5 | Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání vaříme zvolna nejméně půl hodiny. |
6 | Ke konci varu přidáme mléko, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem. |
7 | Nakonec do polévky přidáme prolisovaný květák a znovu ji krátce povaříme. Polévku zjemníme máslem. |
8 | Omytou a jemně nakrájenou petrželovou nať vkládáme do polévky při podávání. |