Telecí pečeně se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí pečeně se smetanou
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | novakovaj |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 5204 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g | Slanina vepřová |
0,1 l | Smetana 12% (konzumní) |
1 kávová lžička | Sůl |
1 kg | Telecí kýta |
0,1 l | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 694,8mg |
---|---|
Cholesterol | 153,7mg |
Draslík | 661,8mg |
Vláknina | 14,5mg |
Vitamín A | 6,3mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Slanina vepřová, Sůl, Telecí kýta, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí pečeně se smetanou postup přípravy receptu:
1 | Telecí maso očistíme, omyjeme, osušíme a protkneme proužky slaniny. V kastrole rozehřejeme máslo a maso na něj vložíme, přidáme zbytek rozkrájené slaniny. Necháme péct. |
2 | Jakmile je maso poloměkké, přilijeme k němu víno. Z mouky a másla si mezitím uděláme světlou jíšku, zalijeme ji smetanou, řádně rozšleháme a odstavíme z ohně. |
3 | Šťávu z pečeně zakapeme citrónovou šťávou. |
4 | Hotové maso nakrájíme a rozložíme na mísu, omáčku ze smetany klademe na maso po lžičkách a šťávou z pečeně maso jemně zakapeme. Zbytek šťávy podáváme zvlášť v omáčníku. |
5 | Jako příloha je vhodná vařená i dušená zelenina, saláty, brambory posypané nasekanou petrželovou natí. |
Poznámka
Pokud nemáme telecí kýtu, můžeme použít telecí plecko.