Borůvková marmeláda s příchutí bezinky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Borůvková marmeláda s příchutí bezinky
Borůvková marmeláda s příchutí bezinky
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 52108 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
2 kg | Bezinky |
3 ml | Citronová šťáva |
1,5 kg | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
3 kg | Jablka |
50 ml | Rum |
1 špetka | Sorban draselný |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 115g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 442,2mg |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 43,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bezinky, Citronová šťáva, Cukr krupice, Jablka, Rum, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sorban draselný nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Borůvková marmeláda s příchutí bezinky postup přípravy receptu:
1 | Bezinky očistíme, odstraníme nezralé, anebo poškozené plody. Potom opláchneme pod tekoucí studenou vodou. Vložíme je do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Hrnec přiklopíme poklicí a bezinky povaříme 30–35 minut. |
2 | Zralá jablka oloupeme, vykrojíme jadřince a nakrájíme na menší kousky. Kousky jablek dáme do jiného hrnce, pokapeme je 3 ml citrónové šťávy. Podlijeme asi 3 dl vody a za občasného míchání jablka rozvaříme na pyré. |
3 | Uvařené bezinky propasírujeme, šťávu smícháme spolu s jablečným pyré. Hrnec se šťávou a pyré postavíme opět na sporák, přisypeme cukr a vanilkový cukr. Suroviny za stálého míchání povaříme asi 15 minut do zahoustnutí. Před dokončením vaření do marmelády případně přidáme špetku sorbanu, proti plísni. Nakonec vmícháme rum, promícháme a stáhneme z ohně. |
4 | Ještě horkou marmeládou naplníme dobře omyté sklenice. Zavíčkujeme je a odložíme na chladné a tmavé místo, kde je také delší dobu udržujeme. |
Poznámka
Marmeláda má výjimečnou chuť. Je vhodná na potíraní dortu pro zvýraznění chutě.