Kompot ze sušených meruněk, švestek a hrušek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kompot ze sušených meruněk, švestek a hrušek
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 52149 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová kůra |
4 ks | Hřebíček |
60 g | Hrozinky |
60 g | Hrušky sušené |
250 ml | Jogurt nízkotučný |
1 polévková lžíce | Med včelí |
60 g | Meruňky sušené |
1 ks | Skořice celá |
60 g | Švestky sušené |
200 ml | Voda pitná |
2 polévková lžíce | Zázvor kandovaný |
200 ml | Zázvorové víno |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 60g |
---|---|
Cholesterol | 3,8mg |
Draslík | 562,7mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,6mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Hřebíček, Hrušky sušené, Jogurt nízkotučný, Med včelí, Meruňky sušené, Skořice celá, Švestky sušené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrozinky, Zázvor kandovaný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Zázvorové víno nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Kompot ze sušených meruněk, švestek a hrušek postup přípravy receptu:
1 | Nastrouháme citrónovou kůru a najemno nasekáme kandovaný zázvor. |
2 | Do vysokého rendlíku s vodou vložíme sušené švestky, sušené meruňky a sušené hrušky, přidáme hrozinky, celou skořici, hřebíčky, citrónovou kůru a lžíci kandovaného zázvoru, přilijeme zázvorové víno, přikryjeme a pomalu uvedeme do varu. Na mírném ohni ovoce vaříme asi 10 minut a když změkne, zchladíme ho a přelijeme do servírovací mísy. |
3 | Přikrytou mísu dáme do chladničky přes noc uležet. |
4 | Druhý den připravíme zázvorovou polevu. V misce dobře promícháme bílý jogurt s medem a lžící kandovaného zázvoru. |
5 | Před podáváním z kompotu vyjmeme skořici a hřebíčky a kompot rozdělíme na skleněné dezertní misky. |
6 | Kompot servíruje přelitý zázvorovou polevou. |
Poznámka
Do kompotu lze přidat i sušená jablka. V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný k „odležení“ kompotu.