Zdravá marmeláda z černého jeřábu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 63 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zdravá marmeláda z černého jeřábu
Zdravá marmeláda z černého jeřábu
Celkový čas: | 63 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 43 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 52171 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
1,5 kg | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
4 ks | Hřebíček |
3 kg | Jeřabiny čerstvé |
20 g | Pektogel |
50 ml | Rum |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
1 špetka | Sorban draselný |
0,7 dl | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 103g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 5,4mg |
Vláknina | 121,5mg |
Vitamín A | 0,5mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Hřebíček, Rum, Skořice mletá, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Jeřabiny čerstvé, Pektogel, Sorban draselný nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Zdravá marmeláda z černého jeřábu postup přípravy receptu:
1 | Černou jeřabinu očistíme, nezralé a poškozené plody odstraníme. Potom jeřabiny propláchneme teplou vodou a necháme dobře okapat. Okapané plody dáme do hrnce, přilijeme vínem, zamícháme a povaříme 30-40 minut. |
2 | Následovně plody jeřabiny v hrnci rozmačkáme, vsypeme cukr s vanilkovým cukrem. Přidáme hřebíček, skořici a ve vaření pokračujeme až do zahoustnutí směsi. |
3 | Před dokončením vaření vmícháme Pektogel, povaříme 2 minuty. Potom ještě přimícháme Sorban, povaříme ještě 1 minutu a hrnec stáhneme ze sporáku. |
4 | Nakonec do marmelády přilijeme rum a dobře promícháme. Hotovou marmeládu teplou naléváme do připravených sklenic. Zavíčkujeme je, necháme vychladnout a odložíme na chladné tmavé místo, kde marmeládu můžeme uskladňovat delší dobu. |
Poznámka
Marmeláda má léčivé účinky hlavně na cévní onemocnění. Má vysoký obsah rutinu a obsahuje vitamín B.