Povidla z černého bezu a jablek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Povidla z černého bezu a jablek
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 52200 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
2 kg | Bezinkový květ |
50 ml | Citronová šťáva |
500 g | Cukr želírovací |
2 kávová lžička | Hřebíček |
1 kg | Jablka |
4 kávová lžička | Skořice mletá |
500 g | Švestky |
1 kávová lžička | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 103,0mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Hřebíček, Jablka, Skořice mletá, Švestky, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bezinkový květ, Cukr želírovací mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Povidla z černého bezu a jablek postup přípravy receptu:
1 | Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké dílky. Švestky vypeckujeme a rozpůlíme. Černý bez důkladně očistíme, propereme a necháme dobře okapat. |
2 | Připravená jablka, švestky, kuličky bezu v misce smícháme spolu s cukrem. Necháme stranou suroviny odležet, aby se rozpustil cukr. Trvá to přibližně 3 hodiny. Za tu dobu ovoce s cukrem párkrát promícháme. |
3 | Potom do ovocné směsi přimícháme hřebíček, skořici, zázvor. Vše dohromady dobře promícháme a přeložíme do pekáče, který vložíme do předehřáté trouby. Při 180 stupňové teplotě povidla vyvaříme od zbytečné tekutiny. Před dokončením přilijeme citrónovou šťávu a zlehka promícháme. Vyvařování trvá přibližně 120 minut. /Po celou dobu směs nemícháme./ |
4 | Hotová povidla ještě horká naplníme do čistých sklenic, dobře je víčky uzavřeme. Necháme vychladnout a uskladníme na studené a tmavé místo. |
Poznámka
Takto připravená povidla jsou vhodná na mazání na pečivo, ale také například na ovocné knedlíky. Použijeme je také na plnění různého cukroví.