Jednoduchá pomerančová marmeláda - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 190 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jednoduchá pomerančová marmeláda
Celkový čas: | 190 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 160 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 52213 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
2,5 kg | Cukr krupice |
2 kg | Pomeranče |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 137g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 183,5mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 53,2mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Pomeranče mají zadané všechny známé hodnoty.
Jednoduchá pomerančová marmeláda postup přípravy receptu:
1 | Pomeranče omyjeme pod tekoucí vodou. Každý pomeranč rozřízneme na půlky a ručním odšťavňovačem vymačkáme šťávu. Dáme ji do misky. Pomerančovou kůru nakrájíme na tenké nudličky, které ponoříme do pomerančové šťávy. Misku přikryjeme a necháme celou noc odležet. |
2 | Šťávu z misky přelijeme do hrnce a na sporáku na silnějším ohni za občasného promíchání vaříme 120 minut. Následovně změříme objem tekutiny. Na každý 1/4litr přisypeme 230 g cukru. Hrnec opět vrátíme na sporák a zase s občasným mícháním povaříme 30-40 minut. |
3 | Hrnec s marmeládou stáhneme ze sporáku a zpěníme rychlým mícháním. |
4 | Teplou marmeládu naléváme do připravených sklenic, které víčky pevně uzavřeme. Naplněné sklenice obrátíme víčky dolů a necháme vychladnout. Po dobu chlazení sklenice otáčíme, aby se tenké nudličky pomerančové kůry rozložily po celé sklenici. Uskladňujeme na studeném tmavém místě. |
Poznámka
Pomerančová marmeláda má skutečně jinou zvláštní chuť. Je vhodná na mazání pečiva, ale nejlépe se používá při pečení cukroví.