Salát ze zeleniny s holandskou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Salát ze zeleniny s holandskou omáčkou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 52230 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
Na salát: | |
---|---|
100 g | Brokolice |
250 g | Chřest zelený |
2 ks | Cuketa |
100 g | Fazolové lusky zelené |
100 g | Hrachové lusky |
150 g | Losos uzený |
10 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Na holandskou omáčku | |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
100 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Ocet estragonový |
1 špetka | Pepř cayenský |
1 ks | Pepř černý mletý |
1 ks | Šalotka |
2 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
6 polévková lžíce | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 243,2mg |
Draslík | 684,7mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 49,9mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cuketa, Fazolové lusky zelené, Hrachové lusky, Losos uzený, Sůl, Voda pitná, Citronová šťáva, Kopr čerstvý, Pepř cayenský, Šalotka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Chřest zelený, Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Ocet estragonový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Salát ze zeleniny s holandskou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Zeleninu opláchneme ve vodě. Oloupeme dolní část chřestu a pokrájíme ho na kousky. Odkrojíme oba konce z hrachových lusků a fazolek. Na plátky pokrájíme cukety. Brokolici rozdělíme na jednotlivé růžičky. Do hlubší pánve vložíme máslo a na něj dáme kousky chřestu, podlijeme trochou vody a podusíme. Do hrnce vlijeme vodu, osolíme a vhodíme do ní fazolky. 10 minut povaříme. |
2 | V dalším hrnci 5 minut povaříme brokolicové růžičky, hrachové lusky a plátky cuket. |
3 | Všechnu uvařenou zeleninu hned zchladíme studenou vodou a necháme na sítu okapat. |
4 | Připravíme omáčku. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, pak pánev odstavíme ze sporáku a slijeme tak, aby usazeniny z másla zůstaly na dně. |
5 | Šalotku oloupeme a pokrájíme na kostičky. Do malého hrníčku vlijeme víno a ocet, přidáme nakrájenou šalotku. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud se tekutina v hrníčku ze dvou třetin neodpaří. |
6 | Do nerezové misky vyklepneme žloutky. Opepříme černým a cayenským pepřem, osolíme. Na plotně ohřejeme vodu, jakmile je vroucí, vložíme do hrnce nerezovou misku se žloutky a na vodní lázni je šleháme v krém. |
7 | Vývar se šalotkou scedíme přes síto a pak ho přidáváme ke žloutkovému krému a postupně ho do něj zašleháváme, dokud krém nezhoustne. |
8 | Potom do kréme postupně vešleháme i tekuté máslo a přidáme nadrobno nasekaný kopr. |
9 | Uvařenou zeleninu pak v míse promícháme s uzeným lososem a holandskou omáčkou. Nakonec ještě osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou. Necháme 15 minut uležet. |