Salát s chřestem a holandskou omáčkou z pomeranče - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Salát s chřestem a holandskou omáčkou z pomeranče
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 52231 |
Kategorie: | Teplé saláty |
Ingredience
Na salát | |
---|---|
1 kg | Chřest zelený |
0,5 kávová lžička | Cukr krupice |
100 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
Na holandskou omáčku | |
3 polévková lžíce | Citronová šťáva |
50 g | Kerblík |
100 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř cayenský |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Pomeranče |
100 ml | Pomerančová šťáva |
2 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 245,1mg |
Draslík | 758,3mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 47,6mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 59,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Citronová šťáva, Kerblík, Pepř cayenský, Pomeranče, Pomerančová šťáva, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Salát s chřestem a holandskou omáčkou z pomeranče postup přípravy receptu:
1 | Zelený chřest opláchneme a oloupeme. Do hrnce vlijeme vodu a osolíme. Přidáme máslo a cukr a vložíme do vody chřest. Vaříme 10 minut. Potom chřest vyjmeme, zchladíme a pokrájíme na kousky. Připravíme omáčku. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, pak pánev odstavíme ze sporáku a slijeme tak, aby usazeniny z másla zůstaly na dně. |
2 | Do malého hrníčku vlijeme pomerančovou šťávu a ocet. Přidáme nadrobno nasekanou kůru z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud se tekutina v hrníčku ze dvou třetin neodpaří. |
3 | Do nerezové misky vyklepneme žloutky. Opepříme černým a cayenským pepřem, osolíme. Na plotně ohřejeme vodu, jakmile je vroucí, vložíme do hrnce nerezovou misku se žloutky a na vodní lázni je šleháme v krém. |
4 | Vývar z octa a pomerančové šťávy scedíme přes síto a pak ho přidáváme ke žloutkovému krému a postupně ho do něj zašleháváme, dokud krém nezhoustne. Potom do krému postupně vešleháme i tekuté máslo. Na závěr přichutíme citronovou šťávou. |
5 | Na talíře naservírujeme chřest a přelijeme ho omáčkou. |