Salát z mrkve s holandskou omáčkou z gorgonzoly - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Salát z mrkve s holandskou omáčkou z gorgonzoly
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 52236 |
Kategorie: | Teplé saláty |
Ingredience
Na salát | |
---|---|
0,5 kávová lžička | Cukr krupice |
10 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 špetka | Sůl |
0,5 l | Voda pitná |
Na holandskou omáčku | |
100 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Ocet vinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Šalotka |
1 polévková lžíce | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
80 g | Sýr Gorgonzola |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
100 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 238,9mg |
Draslík | 185,3mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,3mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Sůl, Voda pitná, Ocet vinný, Šalotka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel - nať, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 16% (pochoutková), Sýr Gorgonzola mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Salát z mrkve s holandskou omáčkou z gorgonzoly postup přípravy receptu:
1 | Mladou mrkvovou nať z připravené mrkve nasekáme najemno. Mrkve opláchneme, oškrábeme a nakrájíme na šikmé plátky. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo a vsypeme na ni mrkvové plátky. Podlijeme vodou a dusíme 10 minut.Pak přidáme nadrobno nasekanou petrželku a odstavíme z plotny. |
2 | Připravíme omáčku. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, pak pánev odstavíme ze sporáku a slijeme tak, aby usazeniny z másla zůstaly na dně. |
3 | Do malého hrníčku vlijeme víno a ocet. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud se tekutina v hrníčku ze dvou třetin neodpaří. |
4 | Do nerezové misky vyklepneme žloutky. Opepříme černým a cayenským pepřem, osolíme. Na plotně ohřejeme vodu, jakmile je vroucí, vložíme do hrnce nerezovou misku se žloutky a na vodní lázni je šleháme v krém. |
5 | Vývar z vína a octa scedíme přes síto a pak ho přidáváme ke žloutkovému krému a postupně ho do něj zašleháváme, dokud krém nezhoustne. Potom do krému postupně vešleháváme i tekuté máslo. V pánvi rozmačkáme gorgonzolu se smetanou a zahřejeme, aby se roztavila. Vzniklou omáčkou přelijeme mrkvové plátky a nakonec ještě posypeme nasekanou natí z mrkve. |
Poznámka
Potřebujeme mrkev s natí.