Salát z černého kořene s holandskou omáčkou s kmínem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Salát z černého kořene s holandskou omáčkou s kmínem
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 52244 |
Kategorie: | Teplé saláty |
Ingredience
Na salát: | |
---|---|
1 ks | Černý kořen |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
0,5 kávová lžička | Cukr krupice |
10 g | Máslo čerstvé |
100 ml | Ocet vinný |
1 špetka | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Na holandskou omáčku | |
1 kávová lžička | Kmín celý |
100 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Ocet vinný |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 ks | Šalotka |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
100 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 218,1mg |
Draslík | 229,3mg |
Vláknina | 578,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,8mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Černý kořen, Citronová šťáva, Cukr krupice, Ocet vinný, Sůl, Voda pitná, Kmín celý, Ocet vinný, Šalotka, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Salát z černého kořene s holandskou omáčkou s kmínem postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce vlijeme vodu a přidáme k ní ocet. Omyjeme černý kořen, oloupeme ho a vložíme do octové vody. Pokrájíme na kousky, do vody přidáme máslo, citronovou šťávu, sůl a cukr. Vaříme asi 10 minut a potom necháme zchladnout. |
2 | Připravíme omáčku. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, pak pánev odstavíme ze sporáku a slijeme tak, aby usazeniny z másla zůstaly na dně. |
3 | Do malého hrníčku vlijeme víno a ocet, přidáme kmín. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud se tekutina v hrníčku ze dvou třetin neodpaří. |
4 | Do nerezové misky vyklepneme žloutky. Opepříme černým a cayenským pepřem, osolíme. Na plotně ohřejeme vodu, jakmile je vroucí, vložíme do hrnce nerezovou misku se žloutky a na vodní lázni je šleháme v krém. |
5 | Vývar s kmínem scedíme přes síto a pak ho přidáváme ke žloutkovému krému a postupně ho do něj zašleháme, dokud krém nezhoustne. |
6 | Potom do krému postupně vešleháme i tekuté máslo a přidáme nadrobno nasekanou petrželku. |
7 | Na talíř naservírujeme uvařený černý kořen a zalijeme ho omáčkou. Necháme salát odležet. |