Moravské koláče - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Moravské koláče
Moravské koláče
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 52262 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
50 g | Cukr krystal |
20 g | Droždí sušené |
30 g | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko polotučné |
420 g | Mouka bezlepková Jizerka |
30 ml | Olej stolní |
2 g | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Náplň | |
50 g | Cukr moučkový |
1 hrst | Rozinky tmavé |
500 g | Tvaroh měkký |
1 ks | Vejce slepičí |
Žmolenka | |
50 g | Cukr krupice |
60 g | Máslo čerstvé |
60 g | Máslo nízkokalorické |
100 g | Mouka bezlepková Jizerka |
Na potření před pečením | |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 59g |
---|---|
Cholesterol | 112,6mg |
Draslík | 50,5mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 113,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Droždí sušené, Olej stolní, Sůl, Vejce slepičí, Cukr moučkový, Vejce slepičí, Cukr krupice, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka bezlepková Jizerka, Rozinky tmavé, Tvaroh měkký, Máslo čerstvé, Máslo nízkokalorické, Mouka bezlepková Jizerka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Moravské koláče postup přípravy receptu:
1 | Těsto: ve vlažném mléce rozmícháme droždí s cukrem, necháme vykynout. Do vzešlého kvásku vmícháme celá vejce, špetku soli, máslo, olej a po částech vmícháváme bezlepkvou mouku. Pro důkladnější vymíchání těsta můžeme použít elektrický hnětač. Těsto by mělo být tak husté, aby se z něj daly tvarovat placičky. |
2 | Z hotového těsta lžící vykrajujeme kousky, z nichž tvoříme placičky na pomoučeném válu. Placičky naplníme tvarohovou náplní a jejich okraje spojíme tak, aby byly uzavřené. Takto připravené koláčky rovnáme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem. Koláčky potřeme celým rozšlehaným vejcem, na ně rozdělíme připavenou žmolenku. Poté je necháme v teple asi 30 minut kynout, následně pečeme v troubě (vyhřáté na 180°C) po dobu asi 30 minut. Hotové koláčky servírujeme vychladlé - jako svačinu nebo jako pohoštění. |
3 | Náplň: rozinky propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Měkký tvaroh vymícháme s cukrem a žloutkem do hladka, nakonec do náplně přimícháme okapané rozinky. |
4 | Žmolenka: bezlepkovou mouku mneme rukama s cukrem, máslem a vejcem tak dlouho, dokud se z hmoty netvoří hrudky. |