Sterilovaný salát z čerstvých hub a zeleniny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sterilovaný salát z čerstvých hub a zeleniny
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 52289 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
400 g | Celer bulvový |
400 g | Cibule |
1 kg | Hříbky čerstvé |
400 g | Květák |
1 špetka | Kyselina citrónová |
400 g | Mrkev sterilovaná |
400 g | Paprika červená |
1 špetka | Sůl |
Nálev | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
100 g | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Hořčičné semínko |
0,5 kávová lžička | Nové koření celé |
2,5 dl | Ocet kvasný lihový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
1 polévková lžíce | Sůl |
1 špetka | Tymián čerstvý |
7,5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 767,5mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 150,5mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 63,6mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Hříbky čerstvé, Květák, Mrkev sterilovaná, Paprika červená, Sůl, Bobkový list, Cukr krupice, Hořčičné semínko, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ocet kvasný lihový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kyselina citrónová nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Sterilovaný salát z čerstvých hub a zeleniny postup přípravy receptu:
1 | Tvrdší hříbky očistíme, omyjeme, vložíme do kastrolu a zalijeme vodou. Ochutíme špetkou soli a cca 10 minut povaříme. Po vychladnutí scedíme. |
2 | Cibuli, celer a mrkev očistíme, opláchneme a pokrájíme na kolečka, květák rozebereme na růžičky. Vše vložíme do osolené vody, přisypeme kyselinu citronovou a uvaříme do poloměkka. Papriku očistíme, pokrájíme na nudličky a spaříme vroucí vodou. Všechnu zeleninu promícháme s houbami a na sítu necháme okapat. |
3 | Na nálev smícháme vodu s octem, solí a cukrem. Přidáme pepř, nové koření, tymián, hořčičné semínko, bobkový list a povaříme. |
4 | Směs hub a zeleniny rozdělíme do sklenic, zlehka namačkáme a zalijeme vychladlým nálevem. Odložíme a necháme stát do druhého dne. Poté sklenice zavíčkujeme, urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 90 °C sterilujeme po dobu 30 minut. |
5 | Po vyjmutí necháme vychladnout a uložíme v temné a studené místnosti. |
Poznámka
Sterilovat můžeme také po dobu 20 minut od bodu varu. Čas přípravy je bez doby na odležení-do druhého dne.