Zeleninový salát sterilizovaný - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninový salát sterilizovaný
Zeleninový salát sterilizovaný
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 52352 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
500 g | Celer bulvový |
100 g | Hříbky čerstvé |
3 ks | Mrkev kořen |
30 ml | Ocet kvasný lihový |
3 ks | Paprika červená |
4 ks | Paprika zelená |
1 kávová lžička | Sůl |
4 l | Voda pitná |
Nálev | |
---|---|
3 g | Bobkový list |
3 polévková lžíce | Cukr krupice |
3 g | Nové koření celé |
2 dl | Ocet kvasný lihový |
3 g | Pepř černý celý |
1 polévková lžíce | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 461,3mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 85,3mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Hříbky čerstvé, Paprika červená, Paprika zelená, Sůl, Voda pitná, Bobkový list, Cukr krupice, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Ocet kvasný lihový, Ocet kvasný lihový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninový salát sterilizovaný postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve připravíme nálev: V kastrůlku přivedeme k varu vodu, ocet, cukr, sůl, bobkový list, celý pepř a nové koření. Poté na mírném ohni povaříme 8-10 minut. Stáhneme ze sporáku a necháme trochu vychladnout. |
2 | Celer a mrkev očistíme, celer nakrájíme na tenké a krátké nudlička a mrkev na tenká kolečka. Zelenou a červenou papriku zbavíme jadřinců a také nakrájíme stejně jako celer. Hříbky očistíme, opláchneme a nakrájíme na plátky. |
3 | V hrnci přivedeme osolenou vodu s octem k bodu varu. Snížíme oheň a do vroucí vody vložíme nakrájené papriky, celer, mrkev a hříbky. Promícháme a všechnu zeleninu povaříme přibližně 10 minut. Hrnec se zeleninou stáhneme ze sporáku, scedíme a zeleninou naplníme sklenice. Poté je zalijeme teplým nálevem a víčky uzavřeme. |
4 | Naplněné sklenice naskládáme do sterilizačního hrnce a při 90 stupňové teplotě vaříme 20 minut. |
5 | Sklenice vytáhneme z hrnce, necháme vychladnout a uskladníme na chladné místo. |
Poznámka
Takto připravenou zeleninu použijeme jako přílohu k masu. Je také vhodná na přípravu různých vařených jídel.