Chřestový salát sypaný koprem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chřestový salát sypaný koprem
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 52355 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
500 g | Chřest bílý |
500 g | Chřest zelený |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
0,5 kávová lžička | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Hořčice |
50 g | Kopr čerstvý |
10 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Med včelí |
2 polévková lžíce | Ocet estragonový |
4 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 l | Voda pitná |
1 polévková lžíce | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 96,4mg |
Draslík | 359,6mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,4mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chřest bílý, Citronová šťáva, Cukr krupice, Kopr čerstvý, Med včelí, Olej rostlinný, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Hořčice, Máslo čerstvé, Ocet estragonový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chřestový salát sypaný koprem postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme a oloupeme bílý chřest. Zelený chřest oloupeme a omyjeme u něho spodní část. Zelený chřest a bílý chřest zvlášť svážeme a vložíme do osolené vody, ve které necháme rozpustit máslo a cukr. Zelený chřest vaříme 8 minut, bílý 10 minut. Chřest vyndáme z hrnce a necháme okapat. Vývar z chřestu si odložíme stranou. |
2 | Do misky vložíme med, přidáme k němu hořčici, žloutek a osolíme. Prošleháme, přidáme citronovou šťávu, ocet a olej. Opět prošleháme dohladka. Přilijeme 2 lžíce vývaru z chřestu a přidáme zakysanou smetanu a znovu promícháme dohladka. |
3 | Uvařený chřest nakrájíme na kousky dlouhé asi 4 centimetry a přelijeme je vyrobenou zálivkou. Odložíme na 30 minut do chladničky. |
4 | Nakonec před podáváním salát opepříme a zasypeme jemně posekaným koprem. |
Poznámka
Sytějšího salátu docílíme přidáním například dušené syrové šunky, přidat můžeme i na nudličky pokrájeného uzeného lososa nebo natvrdo uvařené vejce. Chřest můžeme také nahradit chmelovými výhonky, které vaříme 8 minut. Salát s chmelem ovšem nechladíme.