Jednoduchý recept

Vejce v kokotce

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 13 minut
Doba přípravy: 3 minut
Doba vaření: 10 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (18%)
ID receptu: 52427
Kategorie: Teplé předkrmy

Ingredience

1 kávová lžička Máslo čerstvé
1 špetka Sůl
2 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

6% Kalorie 123 kcal
Kilojoule 516kJ
0% Sacharidy 0 g
14% Tuky 10 g
10% Sodík 197 mg
13% Bílkoviny 7 g

Vejce v kokotce postup přípravy receptu:

1

Pro tuto úpravu vajec potřebujeme malé ohnivzdorné nebo porcelánové skleněné kelímky, zvané kokotky. Kelímky mají rukojeť nebo kovovou sponu s držadlem, která je lehce snímatelná. Obojí chrání při pojídání pokrmu z kelímku před popálením.

2

Kelímek nejprve vymažeme máslem, na dno nasypeme špetku mořské soli a opatrně do něj vyklepneme vejce.

3

Do kastrolu nebo pekáče vložíme utěrku, na kterou nalijeme vodu. Do nádoby s utěrkou potom postavíme připravené naplněné kelímky a dbáme na to, aby byly potopeny pouze z poloviny. Utěrku dáváme na dno nádoby proto, aby se během vaření neutvořily v bílku nevzhledné bublinky.

4

Troubu rozehřejeme na 80°C, vložíme do ní nádobu s vejci a zakryjeme pokličkou. V troubě ponecháme 8-12 minut, až bílek ztuhne, žloutek však musí zůstat měkký. Nesmí se vařit.

5

Hotová uvařená vejce nevyklápíme, ale podáváme přímo v kelímcích.

Poznámka

Kombinací podávání takto upravených vajec je mnoho. Nejlépe se k nim hodí nakrájená, na másle osmahnutá šunka, uvařený mozeček, dušená játra, šunková pěna atd. Všechny tyto ingredience nesmí být syrové a vkládáme je do kelímku ještě předtím, než do něj vyklepneme vejce.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept