Vaječná sedlina základní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vaječná sedlina základní
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 52473 |
Kategorie: | Ostatní |
Ingredience
1 kávová lžička | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko plnotučné |
0,5 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 169,7mg |
---|---|
Cholesterol | 96,8mg |
Draslík | 29,2mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 105,9mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 195,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vaječná sedlina základní postup přípravy receptu:
1 | Podle průměru kastrolku vystřihneme kolečko z pečícího papíru nebo pergamenu, namastíme ho máslem a položíme na dno kastrolku. |
2 | Mléko, vejce, sůl a rajčatový protlak rozšleháme v hrníčku. Směs vlijeme do kastrolku, ten postavíme do pekáče s vodou, zakryjeme a necháme v troubě „táhnout“ 45 minut při teplotě 80 °C. |
3 | Hotovou vaječnou sedlinu vyklopíme na prkénko, necháme trochu vychladnout a nakrájíme na čtverečky nebo obdélníčky. |
Poznámka
Sedlinu můžeme dávat do polévky také ve tvaru malých nočků, které vykrajujeme kávovou lžičkou z hotové sedliny. Sedlinu dáváme většinou do hovězího vývaru až těsně před samým podáváním, a to do každé porce zvlášť. Obměny vaječných sedlin – do směsi přimícháme: Sedlina špenátová – 50 g rozmrazeného vymačkaného špenátu. Sedlina rajčatová – lžíci rajčatového protlaku nebo kečupu. Sedlina mozečková – 50 g vařeného mozečku nakrájeného nadrobno. Sedlina drůbeží – 60 g vařeného mletého kuřecího masa a 2 lžíce bešamelu.