Staročeská čalamáda - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Staročeská čalamáda
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 52515 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
5 g | Bobkový list |
300 g | Cibule |
1 kg | Okurky |
500 g | Rajčata zelená |
6 l | Voda pitná |
1,5 kg | Zelí hlávkové bílé |
Nálev | |
---|---|
100 g | Cukr krupice |
30 g | Ocet kvasný lihový |
100 g | Sůl |
3 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 540,5mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 72,3mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Okurky, Rajčata zelená, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé, Cukr krupice, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ocet kvasný lihový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Staročeská čalamáda postup přípravy receptu:
1 | Malá zelená rajčata očistíme, omyjeme a rozkrojíme na půlky. Bílé hlávkové zelí zbavíme košťálu, poškozených listů a nakrájíme na tenké proužky. Oloupanou cibuli spolu s omytými okurky nakrájíme na tenká kolečka. |
2 | Příprava nálevu: Vodu v hrnci osolíme, přilijeme ocet, přidáme cukr, vše přivedeme k varu a povaříme ještě 7 minut. |
3 | V hrnci do vroucí vody dáme povařit zelí na 10 minut. Papriky vaříme 5 minut, rajčata také 5 minut. Potom zeleninu scedíme, necháme okapat, dáme do misky, kam přidáme nakrájenou cibuli, vše dobře promícháme. Připravenou zeleninu naplníme do skleniček, na vrch každé dáme dva bobkové listy. Zalijeme teplým nálevem a skleníčky zavíčkujeme. |
4 | V hrnci na sterilizování sterilizujeme při 90stupňové teplotě 30 minut. |