Sladký svítek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sladký svítek
Sladký svítek
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 52689 |
Kategorie: | Dezerty a moučníky |
Ingredience
500 g | Kompot meruňkový |
5 dl | Mléko plnotučné |
Těsto | |
---|---|
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
30 g | Cukr krupice |
5 polévková lžíce | Krupice dětská |
100 g | Máslo čerstvé |
1,5 dl | Mléko plnotučné |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
Na vytření | |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 153,8mg |
Draslík | 157,4mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,0mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 691,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kompot meruňkový, Citronová kůra, Cukr krupice, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Krupice dětská, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sladký svítek postup přípravy receptu:
1 | Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Do mísy dáme změklé máslo, žloutky, špetku soli a krupicový cukr. Vše utřeme do pěny, přimícháme jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Přidáme mléko, dobře promícháme a postupně budeme přisypávat dětskou krupici. Vyšleháme 3 bílky na tuhý sníh a zapracujeme ho do těsta. |
2 | Hlubší větší pánev si vytřeme máslem, rozpálíme ji na správnou teplotu, nalijeme na ni těsto a pečeme z každé strany dozlatova. |
3 | Upečený svítek zalijeme mlékem, přivedeme k varu a pod poklicí při velmi mírné teplotě vaříme do doby, až svítek nabobtná. |
4 | Hotový svítek nakrájíme na porce, dáme na talíře, ozdobíme meruňkami z kompotu, zalijeme kompotovou šťávou a podáváme. |