Krevetový salát se šafránovou rýží - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krevetový salát se šafránovou rýží
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 52701 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
2 polévková lžíce | Bazalka |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
500 g | Krevety tygří - loupané |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
20 ks | Olivy černé |
3 ks | Paprika červená |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 ks | Rajčata |
400 g | Rýže Basmati |
0,5 kávová lžička | Šafrán |
1 ks | Salát římský |
1 kávová lžička | Sůl |
750 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 87,5mg |
Draslík | 296,4mg |
Vláknina | 34g |
Vitamín A | 0,4mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 59,9mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Citronová kůra, Citronová šťáva, Paprika červená, Rajčata, Salát římský, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krevety tygří - loupané, Olej olivový, Olivy černé, Pepř černý mletý, Rýže Basmati, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krevetový salát se šafránovou rýží postup přípravy receptu:
1 | Nejprve připravíme rýži. Dlouhozrnnou rýži v kastrole zalijeme vařící vodou, přidáme špetku šafránu, přikryjeme pokličkou a 20 minut vaříme na středním plameni. Když rýže změkne a vstřebá všechnu tekutinu, přesypeme ji do větší mísy a necháme vychladnout. |
2 | Podélně přepůlíme vypeckované černé olivy a na listy rozebereme opraný římský salát. Dále spaříme, oloupeme a nadrobno pokrájíme rajčata, červené papriky zbavené stopek a semen nakrájíme na proužky, nasekáme bazalkové listy a nastrouháme citrónovou kůru. Několik paprikových proužků a oliv odložíme na ozdobu. |
3 | K rýži v míse přidáme krevety, olivy, bazalku a rajčata s paprikami, vše osolíme, okořeníme mletým pepřem a dobře promícháme. |
4 | Na dresink metličkou ušleháme olivový olej s citrónovou šťávou a nastrouhanou citrónovou kůrou. Dresink nalijeme na salátový základ a lehce spolu promícháme. |
5 | Hotový salát rozdělíme na mělké široké misky vyložené salátovými listy a servírujeme ho ozdobený olivami a paprikovými proužky. |