Čatní z melounu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 215 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čatní z melounu
Čatní z melounu
Celkový čas: | 215 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 180 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 52707 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
300 g | Cukr krupice |
2 kávová lžička | Kardamom |
1 kávová lžička | Koriandr mletý |
0,3 kávová lžička | Kurkuma |
30 g | Máta |
3 kg | Meloun cukrový |
3 dl | Ocet kvasný lihový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 20,3mg |
Vláknina | 133,3mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,4mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kardamom, Koriandr mletý, Kurkuma, Máta, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Meloun cukrový, Ocet kvasný lihový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čatní z melounu postup přípravy receptu:
1 | Omytý meloun rozkrojíme napůl. Lžící vydlabeme střed. Jednu půlku melounu nakrájíme na 3-4 cm silné pásky, které oloupeme a meloun nakrájíme na malé kousky. Dáme je do hrnce, posypeme cukrem, zalijeme octem. Poklicí přiklopený hrnec s kousky melounu dáme na 3 hodiny stranou. |
2 | Potom do hrnce s melounovou směsí přidáme kardamom, koriandr, pepř, kurkumu, sůl. Všechny suroviny na mírném ohni přivedeme k varu a pokračujeme ve vaření. Na mírném ohni a za stálého mícháni povaříme 30 minut do rozvaření melounu. Mátu drobně nasekáme, vložíme do hrnce, zamícháme a povaříme dalších 5 minut. |
3 | Ještě horké čatní rozlijeme do skleniček, které ihned zavíčkujeme. Necháme vychladnout a uskladníme na chladném místě. |
Poznámka
Takto připravené čatní podáváme k pečeným rybám. Čatní uskladněné na chladném místě vydrží přibližně 2 měsíce.