Polévka z uzeného masa se zelím - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka z uzeného masa se zelím
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 52718 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
3 ks | Bobkový list |
250 g | Brambory |
80 g | Cibule |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
1 špetka | Kmín mletý |
20 g | Máslo čerstvé |
50 g | Mouka pšeničná hladká |
5 ks | Nové koření celé |
3 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
50 ml | Olej rostlinný |
5 ks | Pepř černý celý |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
60 g | Slanina vepřová |
350 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,3 kávová lžička | Sůl |
200 g | Uzená vepřová krkovička |
Na zelí | |
---|---|
0,5 kávová lžička | Sůl |
1,4 l | Voda pitná |
350 g | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 90,0mg |
Draslík | 377,6mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 92,2mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,7mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Cibule, Cukr krupice, Nové koření celé, Olej rostlinný, Pepř černý celý, Slanina vepřová, Sůl, Sůl, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kmín mletý, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Ocet kvasný lihový, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Uzená vepřová krkovička mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka z uzeného masa se zelím postup přípravy receptu:
1 | Syrové zelí zbavíme poškozených listů, vykrojíme košťál a listy nakrájíme na kostky. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Cibuli nakrájíme nahrubo, slaninu nakrájíme nadrobno. Maso nakrájíme na menší kostky. |
2 | Do vroucí osolené vody vložíme zelí a vaříme. Po 10 minutách zelí scedíme (vývar odložíme) a necháme okapat. |
3 | V mezičase na oleji zpěníme cibuli se slaninou. Poté vmícháme maso a osmažíme. Směs zaprášíme moukou, zarestujeme a přelijeme vývarem ze zelí. Do polévky přidáme koření, brambory, smetanu a na mírném plameni vaříme, až jsou brambory měkké. Do hotové polévky vmícháme okapané uvařené zelí, osladíme, osolíme a opepříme. Polévku necháme ještě 3 minuty probublávat. Do odstavené polévky vmícháme máslo a podáváme. |