Tažený závin s višněmi a ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tažený závin s višněmi a ořechy
Tažený závin s višněmi a ořechy
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 52720 |
Kategorie: | Záviny |
Ingredience
4 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 g | Strouhanka |
1 ks | Vejce slepičí |
300 g | Višně |
Těsto | |
---|---|
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
300 g | Mouka polohrubá |
0,5 dl | Olej slunečnicový |
2 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
1,3 dl | Voda pitná |
Ořechová směs | |
3 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 ks | Cukr skořicový |
200 g | Ořechy vlašské |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
1,3 g | Smetana 16% (pochoutková) |
Na posypání | |
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 68g |
---|---|
Cholesterol | 63,5mg |
Draslík | 281,4mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,3mg |
Vitamín E | 3,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Strouhanka, Vejce slepičí, Višně, Kypřicí prášek do pečiva, Olej slunečnicový, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Cukr krupice, Ořechy vlašské, Pomerančová kůra, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Cukr skořicový, Smetana 16% (pochoutková), Cukr vanilka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tažený závin s višněmi a ořechy postup přípravy receptu:
1 | Do mísy nasypeme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Přidáme vejce, olej, sůl a vlažnou vodu. Vše promícháme a uhněteme hladké vláčné těsto. Těsto v míse zakryjeme utěrkou a necháme odpočinout asi 30 minut. |
2 | Mezitím dáme do mísy vlašské ořechy, nastrouhanou pomerančovou kůru, cukr, skořicový cukr a směs tyčovým mixérem rozmixujeme nahrubo. K ořechům přidáme zakysanou smetanu a směs promícháme. Višně omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme. V pánvi na másle dozlatova usmažíme strouhanku. |
3 | Na vál rozložíme velkou čistou utěrku, poprášíme ji moukou a těsto na utěrce rozválíme. Poté hřbety rukou těsto vytáhneme co nejtenčeji. Těsto posypeme strouhankou, rozetřeme ořechy, na ně rozložíme višně, které posypeme cukrem podle kyselosti višní. Dva okraje závinu přeložíme dovnitř a pomocí utěrky těsto stočíme do závinu, opatrně ho přeložíme na plech s pečícím papírem. Závin potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme ho péct do předem vyhřáté trouby na 190 °C. Pečeme přibližně 20 minut dozlatova. |
4 | Vychladlý závin nakrájíme na plátky, posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme. |