Pečený bůček s omáčkou z jablek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 300 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečený bůček s omáčkou z jablek
Celkový čas: | 300 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 270 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 52725 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Badyán |
5 ks | Bobkový list |
3 ks | Nové koření celé |
5 ks | Pepř černý celý |
1,2 kg | Sádlo škvařené |
1 ks | Skořice celá |
1 kávová lžička | Sůl |
0,5 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
1,5 kg | Vepřový bok |
Na omáčku | |
---|---|
1 ks | Cibule |
30 g | Cukr krupice |
500 g | Jablka |
2 kávová lžička | Majoránka |
50 g | Máslo čerstvé |
50 g | Med včelí |
0,5 kávová lžička | Sůl |
280 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 460,8mg |
Draslík | 778,8mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 279,2mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,4mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sádlo škvařené, Skořice celá, Sůl, Tymián čerstvý, Vepřový bok, Cibule, Cukr krupice, Jablka, Majoránka, Med včelí, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Badyán, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečený bůček s omáčkou z jablek postup přípravy receptu:
1 | Očištěný bůček opláchneme a osušíme. Kůži bůčku nařežeme do mřížky, maso osolíme, do mřížky vetřeme posekaný tymián a pod fólií necháme maso v chladničce přes noc marinovat. |
2 | Z oloupaných jablek vykrájíme jádřince, jablka nakrájíme na kostky a zakapeme citronovou šťávou. Cibuli nakrájíme nadrobno. |
3 | Marinovaný bůček vložíme do pekáče s bobkovým listem, pepřem, novým kořením, badyánem a skořicí (8 cm), se sádlem nahřátým na 80 °C. Velikost pekáče musí být taková, aby byl bůček ponořený až po kůži. Bůček v troubě předehřáté na 90 °C pečeme asi 4 hodiny. Poté maso přeložíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme asi 7 minut. |
4 | V mezičase připravíme omáčku. Na másle zpěníme cibuli, přidáme jablka, cukr, sůl, vodu a pod poklicí na mírném plameni dusíme asi 10 minut. Do omáčky přidáme nahrubo posekanou majoránku a bez poklice zprudka dusíme, až omáčka zkaramelizujeme. Udušenou omáčku propasírujeme do čistého kastrolu, zašleháme do ní máslo a med. Omáčku zahřejeme, ale nevaříme. |
5 | Bůček podáváme nakrájený na plátky, přelitý omáčkou. |