Guláš se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 165 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Guláš se smetanou
Celkový čas: | 165 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 150 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 52731 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
450 g | Cibule |
2 kg | Hovězí maso přední |
1,1 l | Hovězí vývar základní |
0,5 polévková lžíce | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
100 g | Sádlo škvařené |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
Na jíšku | |
---|---|
20 g | Máslo čerstvé |
20 g | Mouka pšeničná hladká |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 313,1mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 114,7mg |
Vitamín B6 | 1,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,7mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Hovězí maso přední, Hovězí vývar základní, Paprika mletá sladká, Sádlo škvařené, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Guláš se smetanou postup přípravy receptu:
1 | Očištěné maso opláchneme a nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme nahrubo. |
2 | V kastrolu na sádle zpěníme cibuli a osmažíme dozlatova. Poté přidáme maso a ze všech stran za častého míchání osmažíme. Když maso zezlátne, přisypeme mletou papriku, promícháme a přilijeme 2/3 vývaru. Pod poklicí maso na mírném plameni dusíme asi 2 hodiny. Během dušení přiléváme zbylý vývar a maso mícháme. |
3 | V mezičase z másla a mouky usmažíme světlehnědou jíšku. |
4 | K měkkému masu vmícháme jíšku a smetanu a pečlivě zašleháme. Za stálého míchání na mírném plameni povaříme alespoň 10 minut. Před podáváním guláš osolíme a opepříme. |
Guláš se smetanou je skvělou volbou pro všední oběd, ale i třeba ten víkendový, protože chutná báječně. Nakrmíte jím více lidí a všichni budou doslova a do písmene spokojení. Sice byste měli začít s přípravou trošku dřív než s gulášem z vepřového masa, ale výsledek stojí za to.