Kachna pečená na jalovci - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 200 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kachna pečená na jalovci
Celkový čas: | 200 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 52795 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3 ks | Bobkový list |
100 g | Cibule |
10 g | Jalovec |
1,8 kg | Kachna mražená |
5 ks | Nové koření celé |
8 ks | Pepř černý celý |
180 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Sůl |
200 ml | Víno bílé |
150 ml | Voda pitná |
Na omáčku | |
---|---|
20 g | Mouka pšeničná hladká |
0,3 kávová lžička | Sůl |
600 ml | Vývar drůbeží |
Na zelí | |
25 g | Brambory |
40 g | Cukr krupice |
25 g | Hrozinky |
600 g | Kedlubna |
3 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
60 g | Sádlo vepřové škvařené |
0,3 kávová lžička | Sůl |
120 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 12,2mg |
Draslík | 196,1mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,7mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Nové koření celé, Pepř černý celý, Slanina vepřová, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Sůl, Brambory, Cukr krupice, Kedlubna, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Kachna mražená, Mouka pšeničná hladká, Vývar drůbeží, Hrozinky, Ocet kvasný lihový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sádlo vepřové škvařené nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Kachna pečená na jalovci postup přípravy receptu:
1 | Očištěnou kachnu omyjeme a osušíme, konce křídel odstraníme a vložíme do pekáče. Jalovec rozmixujeme, cibuli nakrájíme nahrubo, slaninu nakrájíme na nudličky. |
2 | Kachnu vně i uvnitř potřeme solí a jalovcem. Do pekáče vložíme cibuli, slaninu a na křidélka položíme kachnu, aby se nepřipékala. K masu přidáme bobkový list, nové koření, pepř, podlijeme vodou, vínem a pod poklicí vložíme do trouby předehřáté na 150°C a pečeme zhruba 90 minut. Během pečení kachnu přeléváme výpekem. Poté odložíme poklici a kachnu pečeme ještě asi půl hodiny. |
3 | V mezičase připravíme zelí z kedluben. Očištěné a oloupané kedlubny nahrubo nastrouháme a smažíme na rozpuštěném sádle. Kedlubny ochutíme cukrem, octem a solí, zalijeme vodou a pod pokličkou na mírném plameni dusíme. Po 10 minutách vmícháme ke kedlubnám syrovou bramboru, kterou jsme oloupali a nastrouhali najemno, a opláchnuté hrozinky. Kedlubnové zelí dusíme ještě zhruba 5 minut. Před podáváním do hotového zelí vmícháme 1/2 lžíce kachního sádla, které se nám vypeklo při pečení kachny. |
4 | Upečenou kachnu přeložíme do čistého pekáče a držíme na teple. |
5 | Pekáč, ve kterém jsme kachnu pekli, dáme na sporák a zredukujeme výpek a odlijeme zbylé vypečené sádlo tak, aby v pekáči zůstaly jen 2-3 lžíce sádla. Sádlo zaprášíme moukou a smažíme za stálého míchání dozlatova. Osmaženou mouku rozšleháme s vývarem, osolíme, ze stěn a dna pekáče do vývaru seškrábeme napečenou šťávu a vaříme zhruba 15 minut. Uvařenou šťávu přecedíme do rendlíku. |
6 | Kachnu naporcujeme a podáváme se zelím a omáčkou. |
Poznámka
Jako přílohu volíme bramborové nebo houskové knedlíky.