Recept

Kachna pečená na jalovci

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 200 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 180 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 52795

Ingredience

3 ks Bobkový list
100 g Cibule
10 g Jalovec
1,8 kg Kachna mražená
5 ks Nové koření celé
8 ks Pepř černý celý
180 g Slanina vepřová
1 kávová lžička Sůl
150 ml Voda pitná
200 ml Víno bílé
Na omáčku
20 g Mouka pšeničná hladká
0,3 kávová lžička Sůl
600 ml Vývar drůbeží
Na zelí
25 g Brambory
40 g Cukr krupice
25 g Hrozinky
600 g Kedlubna
3 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
60 g Sádlo vepřové škvařené
0,3 kávová lžička Sůl
120 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

48% Kalorie 943 kcal
Kilojoule 3 944kJ
4% Sacharidy 13 g
127% Tuky 95 g
25% Sodík 497 mg
48% Bílkoviny 27 g

Kachna pečená na jalovci postup přípravy receptu:

1

Očištěnou kachnu omyjeme a osušíme, konce křídel odstraníme a vložíme do pekáče. Jalovec rozmixujeme, cibuli nakrájíme nahrubo, slaninu nakrájíme na nudličky.

2

Kachnu vně i uvnitř potřeme solí a jalovcem. Do pekáče vložíme cibuli, slaninu a na křidélka položíme kachnu, aby se nepřipékala. K masu přidáme bobkový list, nové koření, pepř, podlijeme vodou, vínem a pod poklicí vložíme do trouby předehřáté na 150°C a pečeme zhruba 90 minut. Během pečení kachnu přeléváme výpekem. Poté odložíme poklici a kachnu pečeme ještě asi půl hodiny.

3

V mezičase připravíme zelí z kedluben. Očištěné a oloupané kedlubny nahrubo nastrouháme a smažíme na rozpuštěném sádle. Kedlubny ochutíme cukrem, octem a solí, zalijeme vodou a pod pokličkou na mírném plameni dusíme. Po 10 minutách vmícháme ke kedlubnám syrovou bramboru, kterou jsme oloupali a nastrouhali najemno, a opláchnuté hrozinky. Kedlubnové zelí dusíme ještě zhruba 5 minut. Před podáváním do hotového zelí vmícháme 1/2 lžíce kachního sádla, které se nám vypeklo při pečení kachny.

4

Upečenou kachnu přeložíme do čistého pekáče a držíme na teple.

5

Pekáč, ve kterém jsme kachnu pekli, dáme na sporák a zredukujeme výpek a odlijeme zbylé vypečené sádlo tak, aby v pekáči zůstaly jen 2-3 lžíce sádla. Sádlo zaprášíme moukou a smažíme za stálého míchání dozlatova. Osmaženou mouku rozšleháme s vývarem, osolíme, ze stěn a dna pekáče do vývaru seškrábeme napečenou šťávu a vaříme zhruba 15 minut. Uvařenou šťávu přecedíme do rendlíku.

6

Kachnu naporcujeme a podáváme se zelím a omáčkou.

Poznámka

Jako přílohu volíme bramborové nebo houskové knedlíky.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept