Sterilizované zelné listy plněné křenem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sterilizované zelné listy plněné křenem
Sterilizované zelné listy plněné křenem
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 52813 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
1 kg | Křen |
1 kávová lžička | Sůl |
2 l | Voda pitná |
1 kg | Zelí hlávkové bílé |
Nálev | |
---|---|
300 g | Cukr krupice |
7 dl | Ocet kvasný lihový |
30 g | Pepř černý celý |
2 polévková lžíce | Sůl |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 46g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 669,5mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 178,2mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Křen, Sůl, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé, Cukr krupice, Pepř černý celý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ocet kvasný lihový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sterilizované zelné listy plněné křenem postup přípravy receptu:
1 | Křen dobře očistíme, oloupeme a jemně nastrouháme. Hlávku bílého zelí očistíme od poškozených listů. Zdravé listy povaříme v hrnci s osolenou vodou, přibližně 3-4 minut. Měkké, ale ne rozvařené listy nakrájíme na 10 cm široké pásky. |
2 | Na každý pásek dáme 1-2 lžíce nastrouhaného křenu a zabalíme do rolky. Rolky naskládáme do připravených skleniček a zalijeme teplým nálevem. Zavíčkujeme je a v zavařovacím hrnci při 90stupňové teplotě sterilizujeme 30 minut. |
3 | Příprava nálevu: Do hrnce vlijeme vodu, přilijeme ocet, přidáme cukr, sůl, pepř. Vše dobře promícháme, přivedeme k varu. Povaříme ještě 5 minut a stáhneme ze sporáku. |
4 | Nakonec sklenice vybereme z hrnce. Necháme vychladnout a uskladníme na chladné místo. |
Poznámka
Takto připravené plněné zelné listy podáváme jako samotný předkrm s pečivem. Zvlášť jsou vhodnou přílohou ke klobáskám, uzenému masu a ovaru.