Žemlové chodské knedlíky s uzeným - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žemlové chodské knedlíky s uzeným
Žemlové chodské knedlíky s uzeným
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 52864 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
Na ozdobu | |
---|---|
2 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
Těsto | |
2 polévková lžíce | Kerblík |
1 kávová lžička | Majoránka |
4 dl | Mléko plnotučné |
50 g | Mouka polohrubá |
100 g | Mouka pšeničná hrubá |
1 špetka | Muškátový květ |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
150 g | Špek |
0,5 kávová lžička | Sůl |
170 g | Uzené maso vařené |
2 ks | Vejce slepičí |
1 špetka | Zázvor mletý |
4 ks | Žemle tuková |
Na uvaření knedlíků | |
2 kávová lžička | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 135,6mg |
Draslík | 275,3mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 338,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,4mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 622,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Sádlo škvařené, Kerblík, Majoránka, Muškátový květ, Sůl, Vejce slepičí, Zázvor mletý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hrubá, Pepř černý mletý, Uzené maso vařené, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Špek nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Žemlové chodské knedlíky s uzeným postup přípravy receptu:
1 | Cibule očistíme a pokrájíme nadrobno. Žemle nebo housky nakrájíme na kostičky. Vařené uzené maso a špek pokrájíme na kostičky a v pánvi maso se špekem osmažíme dozlatova. Přidáme pokrájenou žemli a krátce orestujeme. Vše z pánve vyjmeme, ke zbytku omastku přidáme lžíci sádla, na kterém osmažíme dozlatova cibuli. |
2 | Do mísy nasypeme hrubou a polohrubou mouku, přidáme vejce, sůl, pepř, špetku mletého zázvoru, špetku muškátového květu, lžičku majoránky, omytý, drobně pokrájený kerblík, mléko a směs promícháme. Těsto by mělo být řidší. Poté přimícháme vychladlé maso se špekem a žemlí. Těsto necháme asi 15 minut odpočinout. |
3 | V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody s 2 lžičkami soli. Z těsta plnou lžicí odkrajujeme kousky, z nich vytvoříme kulaté knedlíky. Vaříme za občasného promíchání 15 minut. Po uvaření je vyjmeme děrovanou naběračkou, dáme do mísy a propícháme špejlí. |
4 | Knedlíky podáváme rozkrojené a ozdobené osmaženou cibulkou. |