Květák v těstíčku s květákovým pyré - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Květák v těstíčku s květákovým pyré
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 52899 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
Na vaření květáku | |
---|---|
3 ks | Bobkový list |
1,5 kg | Květák |
1 kávová lžička | Sůl |
3 l | Voda pitná |
Na obalení | |
65 g | Máslo čerstvé |
240 g | Mouka pšeničná hladká |
140 ml | Olej rostlinný |
3 ks | Vejce slepičí |
Na pyré | |
100 g | Brambory |
90 g | Celer bulvový |
40 g | Cibule |
70 g | Máslo čerstvé |
100 ml | Mléko plnotučné |
2 kávová lžička | Ocet vinný |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 203,6mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 269,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 148,2mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 156,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Květák, Sůl, Voda pitná, Olej rostlinný, Vejce slepičí, Brambory, Celer bulvový, Cibule, Ocet vinný mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Květák v těstíčku s květákovým pyré postup přípravy receptu:
1 | Květák očistíme, opláchneme a vaříme v osolené vodě s bobkovým listem do poloměkka, poté scedíme (vodu odložíme). Uvařený květák necháme okapat. Vychladlý květák nakrájíme na 2 cm široké plátky (450 g květáku dáme stranou na pyré). Cibuli nakrájíme nahrubo, oloupaný celer a brambory nakrájíme na kostky. |
2 | Odložený květák nakrájíme na kostky. V rendlíku na polovině dávky másla zpěníme cibuli, přidáme květák, brambory a celer a zhruba 5 minut za častého míchání smažíme. Do směsi vlijeme mléko se smetanou a 400 ml vody z květáku a vaříme doměkka. Směs poté rozmixujeme dohladka, dochutíme octem a zašleháme zbylé máslo. Pyré nakonec propasírujeme. |
3 | Do misky vlijeme cca 400 ml vychladlé vody, v níž jsme vařili květák, do ní zašleháme mouku a vejce a vymícháme do hladkého těstíčka, v kterém obalujeme plátky květáku a smažíme v oleji s máslem z obou stran dozlatova. |
4 | Usmažený květák podáváme s horkým pyré. |