Omáčka z humra - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Omáčka z humra
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 52918 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
100 g | Celer bulvový |
2 ks | Humr |
2 cl | Martell cognac |
100 g | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
50 g | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
3 ks | Šalotka |
1 špetka | Sůl |
50 g | Tymián čerstvý |
400 ml | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 742,5mg |
Draslík | 3g |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 54,2mg |
Vitamín E | 11,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 34,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Humr, Šalotka, Sůl, Tymián čerstvý, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Martell cognac, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Petržel - nať, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Omáčka z humra postup přípravy receptu:
1 | Krunýře z humrů nasekáme nahrubo. Mrkev a celer omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Šalotku oloupeme a nasekáme nadrobno. |
2 | V kastrolu rozehřejeme olej a vložíme na něj pokrájenou zeleninu. Dusíme ji chvíli na oleji. Přidáme naporcované krunýře z humra a dál dusíme. Přidáme petrželovou nať, tymián a osolíme. |
3 | Přidáme rajčatový protlak a zamícháme. Vlijeme rybí vývar a koňak a opět promícháme. Necháme přejít varem a potom ztlumíme teplotu. |
4 | Částečně přikryjeme kastrol poklicí a omáčku vaříme 20 minut. |
5 | Potom omáčku přecedíme přes síto a humrové krunýře do ní vymačkáme. Vaříme, dokud se jedna třetina tekutiny neodpaří. Nakonec postupně zašleháváme máslo. |