Zeleninová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninová polévka
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Marcela Mikešová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (41%) |
ID receptu: | 53 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
100 g | Celer bulvový |
100 g | Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný |
300 ml | Mléko polotučné |
100 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g | Mrkev kořen |
0,6 g | Muškátový květ |
80 g | Petržel kořen |
6,6 g | Petržel - nať |
13,3 g | Polévkové koření |
20 g | Sůl |
66,6 g | Tuk |
300 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 9,3mg |
Draslík | 86,1mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,2mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný, Muškátový květ, Petržel kořen, Sůl, Tuk, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Petržel - nať, Polévkové koření mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninová polévka postup přípravy receptu:
1 | Kořenovou zeleninu pečlivě očistíme a opláchneme. Nakrájíme ji na menší kostičky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme téměř doměkka. |
2 | Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme mletý květ a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažnou vodou a vývarem ze zeleniny. |
3 | Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání vaříme zvolna nejméně 20 minut. |
4 | Ke konci varu přidáme mléko, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem. |
5 | Nakonec do polévky přidáme hrášek a uvařenou zeleninu a znovu krátce povaříme. Přidáme polévkové koření a ještě polévku povaříme. |
6 | Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání. |
Poznámka
Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný: bez nálevu Voda pitná: na uvaření zeleniny