Dušené kuře na smetaně s máslovými noky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušené kuře na smetaně s máslovými noky
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 53018 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
2 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 kg | Kuře |
140 g | Máslo čerstvé |
0,4 l | Mléko polotučné |
30 g | Mouka pšeničná hladká |
200 g | Mouka pšeničná hrubá |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
2 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
100 ml | Víno bílé |
2 l | Voda pitná |
250 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 319,0mg |
Draslík | 418,8mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 380,6mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,7mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Citronová šťáva, Cukr krupice, Kuře, Sůl, Vejce slepičí, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká, Mouka pšeničná hrubá, Smetana 33% (šlehačka), Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušené kuře na smetaně s máslovými noky postup přípravy receptu:
1 | Kuře rozporcujeme, vykostíme, naklepeme a po obou stranách v kastrole na 100 g másla mírně opečeme. Přeložíme do jiné nádoby a udržujeme v teple. V tuku po kuřeti dorůžova orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, zalijeme drůbežím vývarem, osolíme, přidáme bobkový list. Opečené maso vrátíme do omáčky a na mírném ohni vše dusíme 25-30 minut doměkka, poté z kastrolu vyndáme hotové kuřecí porce, které opět přemístíme na teplé místo. |
2 | V době, kdy se kuře dusí, si připravíme máslové noky. Do horkého mléka se špetkou soli přidáme 40 g másla a za stálého míchání přisypeme hrubou mouku. Za stálého míchání vaříme, až se těsto nelepí na vařečku a na dno nádoby. Odstavíme z ohně a necháme trochu vychladnout. |
3 | Potom postupně vmícháme vejce. Pomocí lžíce vykrajujeme noky, které zavaříme do osolené vařící vody. Vaříme asi 5 minut. |
4 | Uvařené noky necháme okapat |
5 | Ve šlehačce rozkvedláme hladkou mouku, zahustíme s ní omáčku, přilijeme suché bílé víno, citrónovou šťávu, cukr a vše dobře provaříme. Bobkový list vyndáme. |
6 | Na talíře rozdělíme uvařené máslové noky, přidáme maso, přelijeme smetanovou omáčkou a ihned podáváme. |