Vánoční sladká omáčka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vánoční sladká omáčka
Vánoční sladká omáčka
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 53131 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
80 g | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
1,5 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Hrozinky |
2 polévková lžíce | Mandle |
100 g | Med včelí |
80 g | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
2 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
50 g | Perník |
80 g | Petržel kořen |
2,5 dl | Pivo tmavé 12% 4,0% obj. |
60 g | Povidla švestková |
3 špetka | Sůl |
2 špetka | Tymián sušený |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 372,4mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,4mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Citronová šťáva, Cukr krupice, Mandle, Med včelí, Nové koření celé, Ořechy vlašské, Petržel kořen, Sůl, Tymián sušený mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrozinky, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Perník, Pivo tmavé 12% 4,0% obj., Povidla švestková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vánoční sladká omáčka postup přípravy receptu:
1 | Cibuli, mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a drobně pokrájíme. V hrnci bez omastku cibuli se zeleninou osmažíme dozlatova. Přilijeme černé pivo, přimícháme povidla, citronovou šťávu, sůl, med a okořeníme tymiánem, černým mletým pepřem, novým kořením, bobkovým listem a omáčku vaříme pomalu asi 15 minut. Omáčku přecedíme a cibuli se zeleninou propasírujeme přes síto. |
2 | V druhém hrnci si z cukru připravíme karamel. Postupně přilijeme omáčku, kterou zahustíme nastrouhaným perníkem. |
3 | Nakonec do omáčky dáme pokrájené loupané mandle, vlašské ořechy, hrozinky a pomalu vaříme dalších 15 minut. Omáčku servírujeme teplou. |
Poznámka
Vánoční omáčku pdáváme ke smažené rybě nebo vánočce.