Štědrovečerní ovocovka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Štědrovečerní ovocovka
Štědrovečerní ovocovka
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 53152 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
2 polévková lžíce | Citronová kůra |
50 g | Cukr krupice |
100 g | Fíky sušené |
3 ks | Hřebíček |
4 polévková lžíce | Hrozinky |
100 g | Hrušky sušené |
100 g | Křížaly (sušená jablka) |
100 g | Mandle |
100 g | Ořechy vlašské |
4 polévková lžíce | Perník |
3 polévková lžíce | Povidla švestková |
1 polévková lžíce | Skořice celá |
100 g | Švestky sušené |
2 l | Voda pitná |
1 polévková lžíce | Zázvor celý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 73g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 734,5mg |
Vláknina | 24g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,6mg |
Vitamín E | 5,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Fíky sušené, Hřebíček, Hrušky sušené, Křížaly (sušená jablka), Mandle, Ořechy vlašské, Skořice celá, Švestky sušené, Voda pitná, Zázvor celý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrozinky, Perník, Povidla švestková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Štědrovečerní ovocovka postup přípravy receptu:
1 | Sušené vypeckované švestky, hrušky, jablka, fíky omyjeme a dáme do hrnce se studenou vodou. Necháme ovoce nabobtnat asi 30-40 minut. Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky. Kůru z dobře omytého citrónu, hřebíček, kousek zázvoru, kousek celé skořice a hřebíček zavážeme do čisté gázy a přidáme k ovoci. Ještě přidáme cukr, omyté hrozinky, mandle a ořechy. Po 30 minutách vaření koření vyjmeme, ovocovku dochutíme švestkovými povidly, zahustíme nastrouhaným perníkem a podle chuti osladíme. Vaříme ještě asi 10 minut. Podáváme ji teplou i studenou. |
Poznámka
K vánoční ovocovce podáváme vánočku, koláče i cukroví.