Polévka z hrášku a chřestu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka z hrášku a chřestu
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 53161 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
180 g | Chřest zelený |
6 ks | Cibulka jarní |
500 g | Hrášek |
30 g | Máslo čerstvé |
40 ml | Olej rostlinný |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 ks | Rohlíky bílé |
80 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Sůl |
500 ml | Vývar drůbeží |
150 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 42,1mg |
Draslík | 482,3mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 55,4mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Hrášek, Olej rostlinný, Slanina vepřová, Sůl, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Rohlíky bílé, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka z hrášku a chřestu postup přípravy receptu:
1 | Chřest opláchneme, špičky odkrojíme a odložíme, stonky nakrájíme. Cibulky nakrájíme nahrubo, slaninu nakrájíme nadrobno, rohlíky nakrájíme na kostičky. |
2 | Na pánvi na másle s olejem rozpustíme a opečeme slaninu, vyjmeme ji a do vysmaženého tuku vložíme pokrájené rohlíky. Osmažíme je dozlatova a dáme stranou. |
3 | Ve vývaru na mírném plameni vaříme cibulky s pokrájeným chřestem a hráškem. Když zelenina změkne, rozmixujeme ji se zakysanou smetanou, solí a pepřem a zahřejeme spolu s chřestovými špičkami. Polévku podáváme s krutony z rohlíků a vysmaženou slaninou. |