Croissanty z plundrového těsta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Croissanty z plundrového těsta
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 53184 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová kůra |
70 g | Cukr krupice |
30 g | Droždí |
200 g | Hera |
70 g | Máslo čerstvé |
2 dl | Mléko polotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
2 hrst | Mouka pšeničná hrubá |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 97,3mg |
Draslík | 99,5mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,3mg |
Vitamín E | 2,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Droždí, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hera, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Croissanty z plundrového těsta postup přípravy receptu:
1 | Do vlažného mléka přidáme droždí, lžičku cukru a lžičku polohrubé mouky. Odložíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. |
2 | Prosátou polohrubou mouku rozdělíme na půl. Z jedné půlky mouky spolu s Herou vypracujeme těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a odložíme do lednice. Druhou půlku mouky dáme do misky, přidáme cukr, žloutky, sůl, citrónovou kůru. Přilijeme hotový kvásek a ze surovin vypracujeme těsto, které se nelepí na ruce. Zabalíme do fólie a necháme v lednici 50 minut kynout. |
3 | Vál posypeme hrubou moukou. Vykynuté těsto rukou prohněteme, potom trochu rozválíme. Do středu položíme těsto z Hery, přeložíme ho vykynutým těstem a rozválíme. Rozválené těsto poskládáme do obálkového formátu a opět rozvalíme. Skládání a rozválení těsta opakujeme třikrát, potom těsto odložíme do lednice na 30 minut. |
4 | Těsto z ledničky vrátíme zase na hrubou moukou posypaný vál definitivně ho už rozválíme na velký plát. Z plátu těsta vykrajujeme trojúhelníky, které poté smotáme, aby nám vznikly Croissanty. |
5 | Hotové pečivo pokládáme na máslem vymazaný plech a necháme chvilku vykynout. Středy pečiva potřeme rozkvedlaným vejcem a v předehřáté troubě pečeme 10 minut. Potom snížíme teplotu a dalších 10-15 minut dopečeme dozlatova. |
Poznámka
Upečené a vychladlé pečivo z plundrového těsta můžeme zamrazit. Těsně před podáváním rozpečeme v pečící troubě, anebo v mikrovlnné troubě.
Já jsem těsto dělala zrovna z dvojnásobného množství, protože je to časově náročné. Těsto jsem si nechala připravit v pekárně a pak už to byla hračka. Udělala jsem několik druhů croissantů - plněné nutellou, čokoládou či jen tak bez ničeho. Zbylé těsto jsem využila na vytvoření čokorolek a jednoho čokošneka. Všechno šlo krásně a bez problémů. Intervaly mezi jednotlivým kynutím jsem prodloužila na hodinu.
Ještě jedna rada - croissanty se mi při pečení trochu připalovaly shora, vespod však zůstaly nedopečené. Vyřešila jsem to tak, že jsem nad ně dala při pečení ještě jeden prázdný plech a tak se mi podařilo dopéct je. Byly úžasné!