Humr s vanilkovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Humr s vanilkovou omáčkou
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 53193 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Banány |
1 ks | Chilli paprička |
0,5 ks | Cibule |
800 g | Humr |
3 ks | Koriandr čerstvý |
1 ks | Lilek |
1 ks | Mrkev kořen |
40 ml | Olej slunečnicový |
3 dl | Omáčka sojová - Tamari |
4 polévková lžíce | Omáčka Tahini |
2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 ks | Vanilkový lusk |
2 dl | Víno rýžové japonské - Mirin |
6 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 163,3mg |
Draslík | 669,4mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 21,3mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,5mg |
Vitamín E | 2,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Banány, Chilli paprička, Cibule, Humr, Koriandr čerstvý, Lilek, Olej slunečnicový, Omáčka Tahini, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Omáčka sojová - Tamari, Smetana 33% (šlehačka), Vanilkový lusk, Víno rýžové japonské - Mirin mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Humr s vanilkovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Do velkého hrnce vlijeme 3 l vody, přidáme oloupanou cibuli a očištěnou mrkev. Vodu přivedeme k varu, poté vložíme humra a povaříme přibližně 10 minut. Následně humra vybereme z vroucí vody a přeložíme na dvě minuty do hrnce se 3 l studené vody. Následovně ho vytáhneme ze studené vody a odložíme na 30 minut. |
2 | Lilek pokrájíme na 3 cm silná kolečka. V pánvi je na rozpáleném oleji smažíme po obou stranách cca 3 minuty tak, aby byla hnědá. Do misky vlijeme sójovou omáčku, vložíme do ní osmažený lilek, koriandr a chilli pastu v oleji. Vše dohromady promícháme a necháme lilek 3 minuty namáčet. Poté ho vyjmeme a osušíme v papírovém ubrousku. |
3 | V kastrůlku povaříme dohromady víno, rozříznutý vanilkový lusk, nakonec přilijeme ještě smetanu. Za stálého míchání přivedeme k varu a ihned stáhneme z ohně. Tak získáme vanilkovou omáčku. |
4 | Těsně před servírováním humra rozřízneme napůl, odřízneme klepeta. Vybereme všechno maso z klepet i ocasní části. |
5 | Maso poté rozkrájíme na tenké pásky, které rozdělíme podle porcí na jednotlivé talíře. Ke každé porci masa přidáme pár koleček banánu a kolečka chilli papričky. Nakonec maso přelijeme vanilkovou omáčkou, teplé jídlo podáváme. |
Poznámka
Maso humra můžeme podávat studené s teplou omáčkou. Když chceme servírovat maso teplé, ohřejeme je v troubě zabalené do alobalu. Nezabalené maso bychom totiž v troubě zbytečně vysušili.