Recept

Staročeský kapr na černém pivu

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 53230

Ingredience

2 polévková lžíce Citronová šťáva
1200 g Kapr obecný
1 kávová lžička Sůl
1 l Voda pitná
Vývar
1 ks Bobkový list
0,3 ks Celer bulvový
1 krajíc Chléb konzumní
1 ks Cibule
2 polévková lžíce Hrozinky
3 ks Hřebíček
2 polévková lžíce Mandle loupané
3 polévková lžíce Med včelí
1 ks Mrkev kořen
2 špetka Muškátový oříšek
3 polévková lžíce Máslo čerstvé
3 ks Nové koření celé
1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
2 polévková lžíce Ořechy lískové
2 polévková lžíce Ořechy vlašské
0,5 kávová lžička Pepř černý celý
1 ks Petržel kořen
5 dl Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
3 špetka Sůl
2,5 dl Voda pitná
4 polévková lžíce Švestky
Na zahuštění
2 polévková lžíce Džem rybízový
4 polévková lžíce Perník

Nutriční hodnoty jedné porce

47% Kalorie 934 kcal
Kilojoule 3 910kJ
15% Sacharidy 55 g
142% Tuky 107 g
29% Sodík 572 mg
112% Bílkoviny 63 g

Staročeský kapr na černém pivu postup přípravy receptu:

1

Očištěného, omytého kapra propláchneme vodou s citrónem a necháme okapat. Poté osolíme.

2

Očistíme a omyjeme cibuli, mrkev, celer a petržel. Zeleninu nakrájíme na kostičky a osmažíme ji v hrnci na másle dorůžova. Přilijeme vodu s octem a černé pivo. Přidáme, bobkový list, nové koření, celý pepř, hřebíček, muškátový oříšek, plátek chleba, omyté sušené švestky, med, vlašské a lískové ořechy. Zeleninu s ořechy vaříme 15-20 minut, poté vložíme na polovinu rozporcovaného kapra a při mírné teplotě vaříme 15 minut. Uvařeného kapra opatrně vyjmeme a dáme do druhého hrnce. Uchováme v teple.

3

Vývar přecedíme do většího rendlíku a zahustíme nastrouhaným perníkem a džemem (rosolem) z černého rybízu. (Důležité je, aby džem byl pikantní, bez zrníček a slupek.) Vzniklou hustou omáčku dosolíme podle chuti, přidáme spařené, omyté hrozinky, pokrájené loupané mandle a necháme přejít varem.

4

Porce kapra dáme na talíře, přelijeme omáčkou a servírujeme.

Poznámka

Kapra na pivu podáváme s houskovými knedlíky.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept