Staročeský kapr na černém pivu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Staročeský kapr na černém pivu
Staročeský kapr na černém pivu
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 53230 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1200 g | Kapr obecný |
1 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Vývar | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
0,3 ks | Celer bulvový |
1 krajíc | Chléb konzumní |
1 ks | Cibule |
3 ks | Hřebíček |
2 polévková lžíce | Hrozinky |
2 polévková lžíce | Mandle loupané |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Med včelí |
1 ks | Mrkev kořen |
2 špetka | Muškátový oříšek |
3 ks | Nové koření celé |
1 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
2 polévková lžíce | Ořechy lískové |
2 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
5 dl | Pivo tmavé 12% 4,0% obj. |
3 špetka | Sůl |
4 polévková lžíce | Švestky |
2,5 dl | Voda pitná |
Na zahuštění | |
2 polévková lžíce | Džem rybízový |
4 polévková lžíce | Perník |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 216,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 61,1mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Kapr obecný, Sůl, Voda pitná, Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Hřebíček, Med včelí, Muškátový oříšek, Nové koření celé, Ořechy lískové, Ořechy vlašské, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Švestky, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Hrozinky, Mandle loupané, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Ocet kvasný lihový, Pivo tmavé 12% 4,0% obj., Džem rybízový, Perník mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Staročeský kapr na černém pivu postup přípravy receptu:
1 | Očištěného, omytého kapra propláchneme vodou s citrónem a necháme okapat. Poté osolíme. |
2 | Očistíme a omyjeme cibuli, mrkev, celer a petržel. Zeleninu nakrájíme na kostičky a osmažíme ji v hrnci na másle dorůžova. Přilijeme vodu s octem a černé pivo. Přidáme, bobkový list, nové koření, celý pepř, hřebíček, muškátový oříšek, plátek chleba, omyté sušené švestky, med, vlašské a lískové ořechy. Zeleninu s ořechy vaříme 15-20 minut, poté vložíme na polovinu rozporcovaného kapra a při mírné teplotě vaříme 15 minut. Uvařeného kapra opatrně vyjmeme a dáme do druhého hrnce. Uchováme v teple. |
3 | Vývar přecedíme do většího rendlíku a zahustíme nastrouhaným perníkem a džemem (rosolem) z černého rybízu. (Důležité je, aby džem byl pikantní, bez zrníček a slupek.) Vzniklou hustou omáčku dosolíme podle chuti, přidáme spařené, omyté hrozinky, pokrájené loupané mandle a necháme přejít varem. |
4 | Porce kapra dáme na talíře, přelijeme omáčkou a servírujeme. |
Poznámka
Kapra na pivu podáváme s houskovými knedlíky.