Bažant s jablečným želé - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 255 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bažant s jablečným želé
Celkový čas: | 255 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 240 minut |
Autor: | paulenkova1 |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (35%) |
ID receptu: | 53280 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
100 g | Anglická slanina |
1 kg | Bažant obecný |
50 g | Citronová kůra |
100 ml | Citronová šťáva |
500 g | Cukr krupice |
2 kg | Jablka |
150 g | Kaštany jedlé |
250 g | Klobása vepřová |
75 g | Máslo čerstvé |
75 g | Meruňky |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Petržel - nať |
1 špetka | Sůl |
1 kávová lžička | Tymián čerstvý |
2 l | Voda pitná |
Vývar kuřecí [42660] | |
---|---|
0,8 ks | Bobkový list |
80 g | Celer řapíkatý |
0,8 ks | Cibule |
240 g | Kuřecí křídla |
240 g | Kuřecí krk |
0,8 ks | Mrkev kořen |
4 ks | Pepř černý celý |
0,4 hrst | Petržel - nať |
16 g | Tymián čerstvý |
1,6 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 147g |
---|---|
Cholesterol | 245,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 62,1mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bažant obecný, Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr krupice, Jablka, Kaštany jedlé, Klobása vepřová, Meruňky, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná, Bobkový list, Celer řapíkatý, Cibule, Kuřecí křídla, Pepř černý celý, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Kuřecí krk, Mrkev kořen, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bažant s jablečným želé postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce dáme nakrájená jablka, zalijeme vodou a vaříme 30 minut. Poté vyklopíme do cedníku a necháme do druhého dne odkapat. Druhý den tekutinu nalijeme do hrnce, přidáme cukr a citronovou šťávu a vaříme 45 minut při mírné teplotě do zhoustnutí. Želé nalijeme do sklenic, uzavřeme a necháme v lednici. Troubu předehřejeme na 200°C. V misce smícháme nadrobno nakrájený tymián, petrželku, maso z klobás, nastrouhanou citronovou kůru, nakrájené meruňky a kaštany. Takto připravenou nádivku vložíme do břicha bažanta, kterého dáme ho do pekáče, na prsíčka položíme plátky slaniny a přidáme máslo. Pečeme 45 minut. Nakonec do výpeku přisypeme mouku, přilijeme 150 ml vývaru a 2 lžíce želé z jablek. Při vysoké teplotě omáčku šleháme 2 minuty, poté ji osolíme a opepříme. |
2 | Vývar kuřecí [42660]: |
3 | Kuřecí křídla, krky a na menší kousky nakrájenou cibuli vložíme do hrnce a chvilku opékáme, než se maso zatáhne. |
4 | Poté zalijeme vodou a pozvolna přivedeme k varu. Přidáme nahrubo nakrájenou mrkev a celer, petrželku, tymián, bobkové listy, černý pepř, sůl a necháme na mírném ohni vařit přibližně 3 hodiny. Na povrchu se může tvořit pěna, kterou průběžně odstraňujeme. |
5 | Hotový vývar přecedíme a můžeme ihned použít, nebo jej můžeme zmrazit. |
Poznámka
Podáváme s hráškem, pečenou zeleninou a omáčkou.