Zajíc s perníkovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zajíc s perníkovou omáčkou
Zajíc s perníkovou omáčkou
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 53331 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
2 polévková lžíce | Brusinky sušené |
120 g | Cibule |
0,5 polévková lžíce | Citronová kůra |
0,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Hrozinky |
3 ks | Jalovec |
2 polévková lžíce | Mandle loupané |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
6 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
4 polévková lžíce | Perník |
2 polévková lžíce | Povidla švestková |
15 g | Sůl |
2 špetka | Tymián čerstvý |
1,4 l | Voda pitná |
1 kg | Zaječí maso |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 171,6mg |
Draslík | 810,2mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,2mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brusinky sušené, Cibule, Citronová kůra, Cukr krupice, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná, Zaječí maso mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrozinky, Jalovec, Mandle loupané, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Perník, Povidla švestková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zajíc s perníkovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Očištěného, odblaněného a omytého zajíce (bez hlavy) rozporcujeme. Maso dáme do hrnce, přidáme očičtěnou velkou cibuli, sůl (3/4 lžíce), bobkový list, tymián, nové koření, jalovec, celý pepř, švestková povidla a vodu. Vodu přivedeme k varu, snížíme teplotu a pod poklicí vaříme přibližně 1 hodinu. |
2 | V pánvi si rozpustíme máslo, přimícháme mouku a usmažíme tmavší jíšku. Hrozinky a sušené brusinky omyjeme a necháme okapat. Loupané mandle pokrájíme na poloviny. Perník nastrouháme a dáme do misky |
3 | Když je maso měkké, vyjmeme ho, vývar přecedíme do druhého hrnce. Znovu ho přivedeme k varu, přidáme mandle, hrozinky, brusinky a za stálého míchání zavaříme jíšku. Nakonec přimícháme nastrouhaný perník. Omáčku dochutíme cukrem a citrónovou kůru. Omáčka má mít pikantní nasládlou chuť. Maso na talířích přelijeme perníkovou omáčkou a servírujeme. |
Poznámka
K pikantní perníkové omáčce podáváme jemné máslové knedlíky.