Recept

Mušle gratinované s barevným chřestem

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 40 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 53332

Ingredience

100 g Chřest bílý
100 g Chřest zelený
1 ks Citrony
1 kávová lžička Cukr krupice
600 g Mušle svatojakubské
1 kávová lžička Máslo čerstvé
0,5 dl Olej olivový extra panenský
1 špetka Pepř černý mletý
1 špetka Sůl
500 ml Voda pitná
Omáčka
1 ks Citrony
100 g Máslo čerstvé
1 špetka Pepř černý mletý
1 špetka Sůl
3 ks Vaječný žloutek slepičí
200 ml Voda pitná
0,5 dl Víno bílé

Nutriční hodnoty jedné porce

20% Kalorie 396 kcal
Kilojoule 1 659kJ
5% Sacharidy 17 g
44% Tuky 33 g
22% Sodík 433 mg
21% Bílkoviny 12 g

Mušle gratinované s barevným chřestem postup přípravy receptu:

1

Mušle vložíme do zapékací mísy, přelijeme olivovým olejem, zakápneme šťávou z půlky citronu, ochutíme solí, pepřem a v troubě předehřáté na 170 - 180°C pečeme cca 6 minut.

2

Mezitím do hrnce vlijeme vodu, zahřejeme k bodu varu, ochutíme máslem, cukrem a citronovou šťávou z druhé půlky citronu. Vložíme očištěný chřest a cca 3 - 4 minuty povaříme. Poté chřest vyjmeme, zchladíme studenou vodou a pokrájíme na 4 - 5 cm velké kousky.

3

Připravíme si vodní lázeň a v ní uděláme holandskou omáčku tak, že v misce šleháme žloutky s bílým vínem, lžičkou šťávy vymačkané z citronu, špetkou pepře a soli. Jakmile vyšleháme jemnou pěnu, postupně vléváme rozpuštěné máslo a dál mícháme do zhoustnutí.

4

Hotové mušle proložíme chřestem, přelijeme holandskou omáčkou a při 180°C ještě 3 - 4 minuty zapečeme. Po vyjmutí ihned podáváme.

Poznámka

Jako přílohu použijeme např. zapečenou bagetu s bylinkovým máslem a míchaný listový salát. Mušle můžeme podávat také ve velké míse jako hlavní chod.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept